Lipikar Perheet -ohjelma lapsiperheille, joiden elämää vaikeuttaa atooppinen iho

Suomalaislapsista noin viidesosalla on punoittava ja kutiseva atooppinen iho. Kyseessä on yleinen vaiva, joka kuivattaa ihoa ja tekee siitä erityisen herkän. Tästä johtuen La Roche- Posay on aloittanut Lipikar Perheet -ohjelman, jonka tavoitteena on tukea suomalaisia perheitä, joissa lasten ja vanhempien jokapäiväistä elämää hankaloittaa kuiva ja kutiseva atooppinen iho. Tässä artikkelissa kerromme yhden Lipikar Perheet -ohjelmaan osallistuneen perheen tarinan. Kyseinen seitsenlapsinen perhe on kotoisin Oulusta ja atooppinen iho tuottaa päivittäin ongelmia lähes jokaiselle perheen 7-18 vuotiaalle lapselle.


Miten atooppinen iho voi vaikuttaa lapsen elämään?

Oululaisen osallistujaperheen perheen vanhimman pojan iho on ollut kaikista herkin ja atooppinen iho havaittiin jo pienenä vauvana. Viimeiset kolme vuotta ovat kuitenkin olleet pojan ihon kannalta kaikista hankalimpia, sillä erityisesti kasvojen ja kaulan alueella ollut herkkä iho on kutissut voimakkaasti ja raapimisesta aiheutunut punoitus ja ihon karheus ovat myös muodostuneet lapsen elämää häiritseväksi kosmeettiseksi haitaksi. Ihon raapiminen onkin yksi atopian ikävimmistä haitoista ja perheen lapset joutuvatkin elämään jatkuvan raapimisen tarpeen tunteessa. Perheen muiden lapsien elämää atooppinen iho vaikeuttaa vaihtelevasti, joidenkin lasten iho-ongelmien ollessa voimakkaampia kuin toisten.


Miten atooppinen iho näkyy kehossa?

Atooppinen iho on yleensä perinnöllinen ja siksi sitä esiintyy usein jossakin muodossa perheen kaikilla lapsilla. Lähes 80 %:lla lapsista joilla atopiaa ilmenee, on taustalla perheessä eteenpäin kulkeutuva sukurasite. Vastasyntyneillä atooppisen ihon haitat ilmenevät useimmiten kasvoissa, kun taas leikki-ikäisillä lapsilla iho-ongelmat sijaitsevat tyypillisesti kyynär- ja polvitaipeissa. Aikuisiässä atooppisen ihon esiintyminen ilmenee useimmiten kaulassa, kasvoissa, taipeissa sekä kokonaisuudessaan ylävartalon alueella. Ihmisen iästä riippumatta, atooppinen iho ilmenee punoittavina ihoalueina, jotka kutiavat hyvin herkästi. Kutisevaa ihoa saatetaan raapia rikki, jolloin on mahdollista, että ihoon jää pysyviä kosmeettisia jälkiä.


Atooppisen ihon yleisimmät haitat:

-    Herkkä, kuiva iho
-    Punoitus
-    Arat kyynär- ja polvitaipeet
-    Epätasainen iho
-    Raapiminen


Atopia vaikuttaa koko perheen elämänlaatuun

Atooppiseen ihoon liittyvät ongelmat voivat mullistaa koko perheen rutiinit sen asettamien rajoitusten, huolen sekä jatkuvan raapimisen takia. Osallistujaperheen vanhempien on täytynyt tottua siihen, että iho-ongelmat ovat osa elämää. Tämä ei ole kuitenkaan ollut helppoa, sillä univelkaa on kertynyt atopian haittojen vuoksi valvovista lapista ja stressistä, jonka ihon rasvaamisesta huolehtiminen ja muistuttaminen ovat aiheuttaneet. Perheen lasten mielestä ihon rasvaus on inhottavaa, eivätkä he tämän takia ole aina kovin yhteistyökykyisiä, mikä luonnollisesti työllistää vanhempia entisestään. Oululaisperhe on iloinen, että he pääsivät mukaan La Roche-Posayn Lipikar Perheet -ohjelmaan, sillä se on osoittautunut todella myönteiseksi kokemukseksi sekä lapsille että vanhemmille. Lipikar -tuotteet ovat parantaneet perheen elämänlaatua ja niillä on ollut selkeästi positiivinen vaikutus lasten ihon kuntoon.  Erityisesti perheen vanhimmalla pojalla Lipikar -tuotteiden käyttö on parantanut ihoa hänen kasvoissaan, ja tämä on nostanut hänen mielialaansa huomattavasti.


Näin käytät La Roche-Posay Lipikar –tuotteita atopiaan taipuvaiselle iholle

Mikäli lapsellasi on atooppinen iho, kaikista tärkeintä on muistaa huolehtia, ettei lapsen iho pääse kuivamaan. On erittäin tärkeää rasvata kuivat ja punoittavat ihoalueet vartalovoiteella päivittäin, sillä ihon säännöllinen kosteuttaminen voitein vähentää herkän ihon kutinaa ja kausittaisten kortisonin käytön tarvetta. Pesuun suositellaan saippuan sijaan käytettäväksi suihkuvoiteita, jotka eivät kuivata herkkää ihoa yhtä paljon. Edellä mainittuja keinoja käyttää myös perhe Oulusta. Perheen äiti kertoo, että ihosta huolehtimisen perustana toimii säännöllinen ihon pesu ja päivittäinen rasvaus, jonka avulla herkän ihon haittojen lieventämisessä päästään jo pitkälle.

Perhe on ollut tyytyväinen La Roche-Posayn Lipikar –tuotteisiin, joiden ansiosta perheen arki on helpottonut huomattavasti. Sekä lapset että vanhemmat ovat olleet erityisen tyytyväisiä Lipikar Syndet AP+ -suihkuvoiteeseen, joka on lasten käydessä suihkussa jatkuvasti käytössä. Pienemmät lapset pesevät sillä myös hiuksensa. Perheen äidin kokemuksen mukaan juuri tämän suihkuvoiteen ansiosta perheen viimeisin vuosi on ollut helpompi, lasten ihon ollessa vähemmän herkkä ja altis kutinalle. Kyseistä tuotetta Oululaisperheen äiti suositteleekin erityisesti myös muille atopian aiheuttamien vaikeuksien kanssa eläville lapsiperheille.

Lipikar Balm AP+ -vartalovoidetta perhe on käyttänyt säännöllisesti yhdessä muiden perusvoiteiden kanssa.  Perhe pitää Lipikar Baume Ap+ -hoitovoiteesta kovasti, sillä se antaa kuivalle iholle hyvin kosteutta.


Kolme hyvää vinkkiä lapsiperhearkeen atooppisen ihon kanssa

-    Älä koskaan pese lapsesi vaatteita pesujauheella, joka sisältää hajusteita tai väriaineita
-    Käytä ihon pesuun suihkuvoidetta saippuan sijaan
-    Vältä ihoa ärsyttäviä kuituja vaatteissa, kuten teräväkuituista villaa, sekä kutittavaa ja jäykkää materiaalia, kuten polyesteria  ja nylonia
-    Rasvaa lapsesi Lipikar- tuotteella joka ilta ennen nukkumaan menoa