#SaveYourSkin

Erittäin korkeaa suojaa sinulle ja läheisillesi. Tarkkaile, suojaudu ja oleskele turvallisesti auringossa.

LATAA 
ABCDE-METODI

Raskaana olevat naiset ja aurinko: raskaudenaikaisten pigmenttiläiskien riski

v_article_pregnancy-mask.jpg

Naisen elimistö tuottaa raskauden aikana enemmän melaniinin tuotantoa lisääviä naishormoneja. Jos iho altistuu auringolle tuona aikana, kasvoille voi ilmaantua hyperpigmentaatiota. Sillä tarkoitetaan niin sanottua raskausnaamiota eli epätoivottuja pigmenttiläiskiä.

Oireet

Hormonien vaikutus...

Pigmenttiläiskiä ilmaantuu hyvin suurelle osalle naisista raskauden neljännestä kuukaudesta alkaen. Raskaus saa naisen elimistön tuottamaan huomattavasti suuremman määrän naishormoneja (estrogeeneja), jotka myös lisäävät melaniinisynteesin kasvua. Tällainen hyperpigmentaatio ilmenee ruskeina tai harmahtavina täplinä useimmiten otsassa, leuassa ja suun ympärillä. Ne muuttuvat ruskeiksi, muodoltaan epäsäännöllisiksi pigmenttiläiskiksi.

Alkuperä

...ja aurinko

Auringolle altistuminen lisää merkittävästi pigmenttiläiskien kehittymisen riskiä. Jo yhtenä kirkkaana, kauniina päivänä saatu säteilyn määrä voi aiheuttaa melaniinin ylituotantoa, mikä tarkoittaa sitä, että se riittää aiheuttamaan pigmenttiläiskien kehittymisen. Pääsääntöisesti läiskät katoavat puoli vuotta synnytyksen jälkeen. Uudelleenilmaantumisriski seuraavan raskauden yhteydessä on kuitenkin korkea. Siksi on suositeltavaa ehkäistä pigmenttiläiskien kehittyminen.

Ehkäisy

Pigmenttiläiskien ehkäisy

Noudata pigmenttiläiskien ehkäisemisessä yhtä sääntöä: suojaa ihosi päivittäin, jopa kaupungissa. Tarkoitus ei ole piiloutua auringolta, vaan noudattaa muutamaa neuvoa auringossa oleskeltaessa.

  • Käytä päähinettä
  • Suojaa ihosi korkeakertoimisella aurinkovoiteella
  • Lisää voidetta joka toinen tunti
  • Voit käyttää iltaisin pigmenttimuutoksia ehkäisevää voidetta

Näitä kaikkia varotoimia tulisi noudattaa kellonajasta riippumatta.

Kysy rohkeasti lisätietoja ihotautilääkäriltä.