3 kysymystä asiantuntijalle

Herpeksen hoito tulisi aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmestyttyä

Img_Herpeksen hoito tulisi aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmestyttyä

Auringolle altistuminen voi laukaista huuliherpeksen eli herpes simplex – viruksen aktivoitumisen. Tavallisin herpeksen ilmentymä on huuliherpes, joka esiintyy yhtenä tai useampana rakkulana huulessa tai suun ympäristössä. Sen hoito kannattaa aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmestyessä.

Mitkä ovat auringon aiheuttaman huuliherpeksen tyypilliset oireet?

Kutina, kirvely, kipu, punoitus ja kuumotus

Huuliherpeksen ensioireita ovat kihelmöinti, kutina ja kirvely.  Tyypillinen esimerkki on herpes, joka uusii aurinkoisilla keväthangilla hiihtelyn jälkeen. UV-säteilylle altistuminen aktivoi elimistössä olevan viruksen ja laukaisee infektion.

Miten kannattaa hoitaa herpestä?


Lääkehoidosta apua

Herpeksen hoito kannattaa aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmestyessä. Yleensä hoidoksi riittää paikallisvoide, jota saa apteekista ilman reseptiä. On myös saatavilla reseptillä olevia lääkkeitä, joita voidaan käyttää kuuriluontoisesti vaikeammissa tai usein toistuvissa tapauksissa. Huuliherpeksen puhjetessa on tärkeää välttää lähikontaktia ja muistaa hyvä käsihygienia tartunnan ehkäisemiseksi.

Voiko auringon aiheuttaman huuliherpeksen laukeamista ehkäistä?


UV-säteilyllä on herpesvirusta aktivoiva vaikutus. Huuliherpeksen ennaltaehkäisyyn suositellaan huulien suojaamista huulivoiteella, jonka aurinkosuojakerroin on erittäin korkea (SPF50+).

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit