Ajankohtaista

Lapset ja aurinko: herkkä iho tarvitsee suojaa

Img_Lapset  ja aurinko: herkkä iho tarvitsee suojaa

Lapsen iho on paljon aikuisen ihoa herkempi. Lapsen iho on erityisen herkkä auringon haitallisille UV-säteille. Lapsen iho tulee aina suojata auringolta.

Oireet

Lapsen iho on paljon aikuisen ihoa herkempi

Vauvat on pidettävä kokonaan pois auringosta. Alle 3-vuotiaat tulee suojata ensisijaisesti vaatteilla, päähineillä ja aurinkolaseilla.

Alkuperä

Lapset altistuvat liikaa UV-säteilylle

50% saamastamme elinikäisestä UV-säteilystä kertyy ennen 20 vuoden ikää. On arvioitu että joka 55:s vuonna 2008 syntyneestä lapsesta tulee elämänsä aikana sairastumaan melanoomaan. Miksi näin? Lapset yksinkertaisesti altistuvat liikaa UV-säteilylle. Kesäloma-aikaan joka kolmas lapsi viettää keskimäärin 15 tuntia viikossa uima-asussa, mikä on ehdottomasti liikaa ottaen huomioon hiekan ja veden heijastavan 30% UV-säteilystä.  Tämän ikäiset lapset eivät itse osaa arvioida auringon haittavaikutuksia ja vaaraa. Lapset huomaavat auringon haittavaikutukset vasta kun vahinko on jo tapahtunut, eli iho on palanut.

Hoito

Suojaa lapsesi erityisen hyvin

Saksassa tehty tutkimus osoittaa, että aurinkokoulutus lisää auringolta suojautumisen käyttäytymistä 500%

  • Vältä aurinkoa etenkin klo 10–16 välisenä aikana.
  • Peitä iho UV-säteilyltä suojaavilla vaatteilla ja hatulla.
  • Älä säästele aurinkosuojan käytössä vaan lisää sitä usein ja runsaasti. Suositeltavaa on lisätä aurinkosuojaa joka toinen tunti ja erityisesti hikoilun, uinnin tai kuivaamisen jälkeen.
  • Lapsille suositellaan lasten tuotteita, sillä niistä on jätetty kaikki ”turhat” ainesosat pois ja tuotteissa on yleensä sekä vedenkestävä- että hiekankestävä ominaisuus. Lapselle voi kuitenkin käyttää myös kaikkia korkean suojakertoimen omaavia, vartalolle tarkoitettuja tuotteita.
  • Juo säännöllisesti vettä

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit