test Fb connect

TIETOA ATOPIASTA

Atopia käsitteenä

Atooppinen ihottuma ei ole allergia

Sana ”atopia” on peräisin kreikan kielestä, jossa ”a” tarkoittaa ”ilman” ja ”topos” tarkoittaa ”paikkaa”.
”Ilman paikkaa” kuvaa erinomaisesti tätä sairautta, jota on vaikea ymmärtää.

Atopia tarkoittaa perinnöllistä alttiutta allergioihin, toisin sanoen atooppista sukurasitetta. Lähes 80 %:lla ihottumaa sairastavista lapsista on sukurasite.

Atooppinen ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus
Atopiapotilailla (50 miljoonaa Euroopassa, maailmanlaajuisesti jopa 20 % lapsista) on virheellinen ihon permeabiliteetti sekä hyperreaktiivinen ja epätasapainoinen immuunijärjestelmä. Iho on kuiva ja herkkä ja se reagoi normaalia voimakkaammin.

Filaggriinin eli ihon uloimman kerroksen solujen välisestä kiinnittymisestä vastaavan proteiinin toiminta on puutteellista. Lisäksi ihosta puuttuu sen pinnalta luonnostaan löytyviä lipidejä eli rasva-aineita, jotka suojaavat mahdollisilta allergioilta.

Tällaisissa olosuhteissa yleensä hyvin siedetyt ympäristön ärsykkeet, kuten siitepöly, pöly ja jotkin hygieniatuotteet voivat läpäistä ihon ja saada aikaan ihottuman puhkeamisen.

Sairaus puhkeaa yleensä kolmen ikäkuukauden jälkeen (joskus myös aiemmin), ja se voi lapsesta riippuen kestää muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Ilman asianmukaista hoitoa iholle syntyy kutinan noidankehä: ihon suojamuuri heikentyy entisestään, jolloin useammat allergeenit ja ärsykkeet pääsevät läpäisemään ihon ja lisäämään kutinaa entisestään.

Joissakin tapauksissa sairaus jatkuu aikuisikään. Puolet atooppista ihottumaa sairastavista lapsista paranee ennen viittä ikävuotta, joskin iho voi myöhempinä vuosina olla edelleen erittäin kuiva.

Oireet

Kuvittele iho talon seinäksi:

Atooppisessa ihottumassa on kaksi päävaihetta: pahenemisvaihe ja elpymävaihe.
Pahenemisvaihe aiheuttaa ihossa tulehdusta, kutinaa, tihkumista, rupeutumista jne.
Kahden pahenemisvaiheen välissä olevalle elpymisvaiheelle on tyypillistä vaikea kuivuus.

Seuraavista oireista kärsivien ihmisten tulisi hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle:

 • Kutiseva ihottuma – vauvoilla vaikea havaita, mutta unihäiriöt voivat olla merkki tästä.
 • Karhea ja paksuuntunut iho.
 • Tihkuvat ihottumaläiskät.
 • Rupien muodostuminen ihottumaläiskiin.

Ihottuma-alueiden sijainti iholla on myös toinen vinkki.
Se vaihtelee lapsuuden aikana:

 • Vauvoilla ihottumaa on usein kasvoissa, erityisesti poskissa ja leuassa.
 • Lapsuuden aikana ihottumaa ilmenee polvissa, ranteissa, kyynärpäissä ja niskassa.

Pahenemisvaihe alkaa usein punaisista ja kutisevista läiskistä.

Iho kuivuu, paksuuntuu ja muuttuu karheaksi. Lopulta siitä tihkuu kudosnestettä ja rupia ilmestyy. Raapiminen pahentaa oireita ja voi johtaa joskus ihon tulehtumiseen.

Kun diagnoosi on tehty, ihottuma-alueet on hoidettava ja ihon kunto palautettava nopeasti normaaliksi ylihoitamatta potilasta. Sairauden hoidossa tärkeintä on palauttaa ulkoisten aineiden tunkeutumiselta suojaavan ihon luonnolliset suojatoiminnot sen sijaan, että pyrittäisiin jahtaamaan pölypunkkeja ja siitepölyä – mikä on lähes mahdoton ja rasittava tehtävä vanhemmille!     Uudet tutkimukset osoittavat, että kaikkien vaikeuttavien tekijöiden poistaminen voi itse asiassa lisätä lapsen riskiä saada ihottumaa.   Näin ollen paras reaktiotapa on hoitaa sairautta käyttämällä pehmeitä toalettitarvikkeita sekä pehmentäviä ja topikaalisia kortikosteroideja.

Pahentavat tekijät

Potilaan kertomus
Jokapäiväinen elämä ilman voidetta

Ensinnäkään ei saa sekoittaa tekijöitä, jotka aiheuttavat akuutin episodin, ja atooppisen ihottuman taustatekijöitä: rakenteellisesti puutteellinen ihon suojamuuri.

Monet tekijät laukaisevat akuutteja jaksoja eikä niitä voi välttää
Ne voivat liittyä ympäristöön, ruokaan tai jopa mielialaan –vaikka emme pysty selittämään sitä, mielialoilla on merkittävä rooli ihottumajaksojen tiheydessä ja vakavuudessa.  Hampaiden tulo ja korva-, nenä- ja kurkkuoireet voivat laukaista ihottuman imeväisillä.
Lisäksi reaktio vaikeuttaviin tekijöihin vaihtelee henkilöltä toiselle.

Yleisimmät vaikeuttavat tekijät ovat seuraavat:

 • Pöly, pölypunkit ja siitepöly, joita on ilmassa luonnostaan
 • Saippuat, pyykinpesuaineet ja kodin puhdistusaineet
 • Tupakointi ja saasteet
 • Kuumuus (+hiki) ja hyvin kuiva ilma
 • Ihoa ärsyttävät vaatteet: villa, keinokuitukankaat jne.
 • Lemmikit
 • Emotionaalinen stressi
 • Hampaiden tulo
 • Lämpötilamuutokset
 • Ruoka-allergeenit
 • Uiminen meressä tai uima-altaassa

On kuitenkin parempi kontrolloida ihottumaa sen ensimmäisten merkkien ilmetessä sen sijaan, että ympäristötekijöitä koetettaisiin eliminoida.

”Jokaisessa akuutissa vaiheessa pohdimme, oliko tyttäremme elämä rasittavaa kasvatustapojemme, ruoan tai hänen käyttämiensä vaatteiden takia tai jostain muusta syystä.   Mielestämme tämä sairaus on hämmentävä. Sitä ei ole helppo ymmärtää."

Isabelle, 3-vuotiaan Octavian äiti