test Fb connect

TIETOA ATOPIASTA

Oikea hoito

Kaksivaiheinen dermatologinen hoito
Iho kaipaa vettä ja lipidejä useita kertoja päivässä (vaikka se ei ole vahingoittunut), jotta sen luonnollinen suojamuuri allergeeneja vastaan palautuu. Ihottuman ilmetessä kortisonipohjaiset voiteet vähentävät vaurioita huomattavasti. Nämä ihotautilääkärin määräämät hoidot parantavat huomattavasti atooppisen potilaan elämänlaatua, kun niitä käytetään asianmukaisesti.

Pehmentävät voiteet ehkäisevät kuivumista ja palauttavat luonnollisen suojamuurin

Akuuttien ihottumavaiheiden aikana kortikosteroidivoiteita on levitettävä tulehtuneille alueille niiden rauhoittamiseksi sekä vaurioiden ja kutinan vähentämiseksi. Joissain maissa kortisoni ei ole suosittua, koska sillä oletetaan olevan sivuvaikutuksia: nesteen kertymistä, unihäiriöitä, hitaampaa kasvua jne. Nämä ilmiöt koskevat vain suun kautta annettavia kortikosteroideja. Voiteena kortisoni jää ihon pinnalle. Kortisonia ei kuitenkaan saa levittää alueille, joilla ei ole vaurioita, sillä se ohentaa ihoa ja voi heikentää sitä.

Jos allergiatestin tulokset viittaavat siihen, lääkäri voi esimerkiksi lisätä antihistamiinihoidon voiteiden lisäksi.

Hoidon perusteena on parantaa huomattavasti ihon kuntoa.

Hoidon lopettamisesta kieltäytyminen
Lähes kaksi kolmasosaa ihottumaan määrätyistä hoidoista jää kokonaan käyttämättä tai ne lopetetaan liian aikaisin, vaikka ne ovat tehokkain ratkaisu ihon vakavaa kuivumista ja tulehdusvaurioita vastaan.
Kortisonivoiteiden pelko tai uusien punaisten läikkien ilmestymisen jääminen vaille huomioita voi aiheuttaa kroonisen yleisihottuman.
On tärkeää pyytää apua, kun kamppailee ongelmansa kanssa tai jos hoito ei tehoa.
Ihotautilääkärit auttavat ihmisiä ymmärtämään paremmin hoitoa ja säätelemään sitä, jotta potilas voi helpommin noudattaa hoitoa.
Näytä ihotautilääkärille selvästi, miten levität rasvaa, jotta lääkäri voi varmistaa, että tekniikka on sopiva lapsen vaivan hoitoon.

Lääke: hoitoon omistautunut ympäristö
Tämä hoito perustuu hoitoammattilaisten päivittäin tarjoamaan kylpylän lähdeveteen. Koska hoito jatkuu kolmen viikon ajan, se on oiva mahdollisuus todellisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi.   Siitä lähtien, kun La Roche-Posay Thermal Center avasi ovensa vuonna 1905, se on hoitanut yli 415 000 potilasta. Se ottaa nykyisin vastaan lähes 8000 potilasta vuosittain ja ihottuma on yleisin keskuksen hoitamista vaivoista (33 % kylpylävieraista).
Heille määrättyjen ihoa hoitavien kylpyjen, suihkujen ja suihkeiden lisäksi potilaat (ja heidän kumppaninsa) voivat keskustella toisten vieraiden kanssa ja rentoutua, mikä on ehdottomasti paras mielialan parantaja.

Aktiivinen jokapäiväinen elämä

Kun ihottuma puhkeaa, tilanne vaikuttaa ylitsepääsemättömältä... Tilannetta huomattavasti parantavien hoitojen lisäksi muutamat yksinkertaiset vinkit voivat parantaa kutinaa, kipua, nukkumisvaikeuksia ja välttää potilaan voimattomuuden tunnetta.

Atopian paha kierre

Vaikka raapiminen helpottaa väliaikaisesti, se rikkoo ihon suojamuurin tehon ja edistää näin ärsyttävien aineiden ja allergeenien tunkeutumista, mikä laukaisee lisää kutinaa.. Ja näin alkaa kutinan paha kierre.

Vähennä kutinaa
Vain asianmukainen hoito voi estää kutinaa, joka johtaa holtittomaan raapimiseen ja edistää pahan atooppisen kierteen jatkumista.
Jotta raapimista voi vähentää vauvoilla, vauvojen kädet on peitettävä puuvillakäsineillä ja on varmistettava, että kädet eivät ole koskaan vapaina: tämä vähentää raapimista olennaisesti. Käännä lasten vaatteet ja T-paidat nurinpäin, jotta niiden saumat eivät hankaa. Myöhemmin, ja tämä koske myös aikuisia, on varmistettava, että kynnet on aina leikattu. Vältä ehdottomasti myös synteettisiä kankaita ja villaa.

Älä jankuta ”Älä raavi itseäsi!”. Yleensä lapset eivät edes huomaa sitä... Sen sijaan silitä heitä hellästi ja anna lähdevesisuihketta sekä nokare voidetta rauhoittaaksesi kutinaa.
Raapimistarve voi olla myös psykologista: kankaan tai muiden ihmisten raapiminen voi olla hyvä korvike.

Vähennä epämiellyttävää tunnetta ja lievitä kipua:
Kun punaisia läikkiä kuumottaa ja ihottumaa kiristää tai iho turpoaa, lähdevesi on avuksi.

 • Laita voiteet jääkaappiin, jotta ne ovat viileitä levitettäessä.
 • Laita vahingoittuneille alueille kylmiä sileitä pikkukiviä tai käytä tuuletinta viilentämään ihoa.
 • Huonelämpötilan tulee pysytellä keskimäärin noin 19 °C:ssa.
 • Laita lähdevesisuihkepullo ja voideputkilo yöpöydälle

Pese huolella:
Atooppisen ihon hygienia vaatii erityistä huomiota, jotta ihon ärtyminen ja kireys voidaan välttää.

Sairaalakäynti
Miten käyttää kortisonivoidetta

 • Kylpyajan tulisi olla korkeintaan 5–10 minuuttia enintään 35 °C:ssa (kuuma vesi aiheuttaa kutinaa).
 • Suosi suihkua (myös vauvoille heti, kun he osaavat seistä).
 • Peseydy nopeasti käyttämällä vähän vettä tai välillä puhdistusmaitoa, jos iho on erittäin kuiva.
 • Käytä LIPIKAR Syndet AP+ -tuotetta tai runsaasti kosteuttavaa saippuatonta geeliä ihon hellävaraiseen pesuun
 • Vältä pesulappujen käyttöä seen pesuun
 • Huuhtele ja kuivaa hankaamatta kehoa – taputtele mieluummin puuvillapyyhkeellä. /td>
 • Kostuta, kun iho on edelleen kostea

Stressin kanssa selviytyminen
Stressi on ihottumaepisodien  laukaiseva tekijä ja myös sairauden seuraus, mutta sitä voi välttää. Sen hallinnan oppiminen voi parantaa elämänlaatua huomattavasti. Jooga, rentoutumisterapia ja hieronta ovat kokeilemisen arvoisia.

Omaksu rutiini... hymyillen!

Potilaan kertomus
Keinoja ihottuman lievittämiseen

Pahenemisvaiheen ja elpymävaiheen aikana voiteet ovat avain hyvinvointiin. Joka päivä kautta koko vuoden ihon hyvinvointi riippuu kosteuttajien ja lipidien täydentäjien käytöstä. Tätä rutiinia on yksinkertaistettava erityisesti lapsilla.  Muutamien eläimien avulla voit luoda roolipelin, kuten tehdään esimerkiksi La Roche-Posay -kylpylässä kehitetyissä voitelusessioissa, joihin osallistuu 300 lasta joka vuosi.

Rohkaise lasta leikkimään
Lipin & Karan kanssa

Vaihe 1
Ensiksi on pestävä aina kädet ennen voiteen levittämistä.  Voide kannattaa levittää heti suihkun jälkeen, koska kädet ovat jo puhtaat.
Vaihe 2
Lämmitä voidetta hieromalla sitä kämmenissä: se tulee nestemäiseksi ja imeytyy paremmin ihoon.
Vaihe 3
Kasvot
Aloita tekemällä suuria ympyräliikkeitä poskillasi ja hiero sitten pieniä kissanviiksiä siirtyen nenään ja otsaan. Pienet etanan sarvet poistetaan kahdella etusormella unohtamatta silmäluomien ja korvantauksien hieromista.
Vaihe 4
Kaula ja leuka
Kuvitellaan, että olet kirahvi! Kirahvin kaulan voitelemiseksi on varattava aikaa, eikä saa unohtaa niskaa... Sinun tarvitse vain kallistaa päätäsi eteenpäin.
Vaihe 5
Vatsa
Piirrä etanan vatsa tekemällä useita ympyröitä. Kylkien osalta toinen käsi on nostettava ylös ja toista on käytettävä levittämään voidetta ylhäältä alas. Vaihda sitten käsiä.
Vaihe 6
Käsivarret
Ajattele hyppeleviä eläimiä (esim. orava, jänis tai heinäsirkka). Aloita kädestä, siirry hartiaan ja hyppää takaisin käteen! Aloita uudestaan, mutta laita kämmenet nyt ylöspäin kosteuttaaksesi käsivarsien sisäpuolen.
Vaihe 7
Sääret
Valitse joku muu hyppivä eläin, toista sitten samat liikkeet kuin käsivarsille. Laita käsi jalkaterälle, siirry aivan ylös asti ja hyppää takaisin jalkaterälle. Tämä koskee jalan etu- ja takaosaa. Laita lopuksi ohut kerros voidetta varpaiden väleihin, jotka voivat olla hyvin kuivia.
Vaihe 8
Selkä
Isä ja äiti antavat vuoronperään ansaittua selkähierontaa!

Auta lasta ymmärtämään oma sairautensa: on tärkeää olla dramatisoimatta tilannetta, erityisesti, kun kyseessä on atooppinen lapsi. Lapset ymmärtävät yleensä, että heillä on ihottumaa, mutta he eivät osaa selittää sitä (erityisesti kavereilleen). Mistä sairaus johtuu, onko se tarttuvaa ja paraneeko se joskus? Heidän on vaikea arvioida hyvän hoidon keskipitkän aikavälin  etuja ja seurata omaa tilaansa.
Keskustele heidän kanssa käyttäen LIPI & KARA -opetusvälinettä arvioimaan heidän tietämystään.

Rohkaise lapsia toteuttamaan hoitoa itse; he voivat tehdä niin jo 3–4 vuoden iästä lähtien!
On luonnollista pyrkiä ylisuojelemaan atooppista lasta. Jo hyvin pienet lapset pystyvät ottamaan vastuuta ja muuttamaan tapojaan ja käsitystään sairaudesta.
Jos voitelurutiini otetaan käyttöön ensin leikinomaisesti, lapset pystyvät pian tekemään sen itse kotona, isovanhempien luona tai vaikkapa telttaretkellä. Heidän ihottumansa muuttuvat lievemmiksi ja puhkeavat harvemmin, minkä ansiosta he voivat elää huoletta. Rutiinista tulee lopulta automaattinen eikä vanhempien tarvitse huolehtia siitä.

7-vuotiaasta lähtien lapset voivat arvioida omaa ihottumaansa ja seurata tilansa kehittymistä viikosta toiseen. Tämän eurooppalaisen atooppisen ihottuman erikoisryhmän (European Task Force on Atopic Dermatitis) kehittämän välineen avulla potilas voi mitata akuutin ihottuman vakavuutta, oireita, kutinaa ja nukkumahäiriöitä.
http://www.poscorad.com/