test Fb connect

TIETOA ATOPIASTA

Atooppinen ekseema on tavallinen iho-ongelma, jota esiintyy usein pienillä lapsilla. Oireet voivat alkaa jo noin kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla.

Tämän sivuston tarkoituksena on auttaa atooppisesta ihosta kärsiviä ymmärtämään ihoaan paremmin. Tämän sivuston tavoitteena on myös edistää atoopikkojen hyvinvointia ja elämänlaatua sivustolta löytyvien artikkeleiden, neuvojen sekä vertaistuen kautta.

YMMÄRRYSTÄ ATOPIAAN

Sana "atopia" tulee kreikan sanasta "atopos", joka tarkoittaa "ilman paikkaa". Tämä onkin täydellinen tapa kuvata atopiaa, jota on vaikea ymmärtää ja hoitaa.

Atopiaan on geneettinen taipumus. Jopa 80 %:lla atooppisesta ekseemasta kärsivistä lapsista on taustalla sukurasite atopiaan.

Atooppinen ekseema on krooninen tulehduksellinen ihosairaus.
Atopiapotilailla (50 miljoonaa ihmistä Euroopassa ja jopa 20 % lapsista ympäri maailman) on puutteellinen ihon läpäisevyys ja hyperreaktiivinen, epätasapainossa oleva immuunijärjestelmä. Iho on kuiva, herkkä ja helposti reagoiva.

Tutkimuksissa on havaittu, että atoopikoilla filaggriini -nimisen ihon proteiinin tuotannossa on poikkeavuuksia. Fillagriinia voi verrata ankkuriin, joka sitoo ihoon kosteutta. Usein atoopikon ihossa on poikkeava lipidiaineenvaihdunta eli ihosta puuttuu siellä luonnostaan olevia rasva-aineita, jotka suojaavat ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä sekä mahdollisilta allergeeneiltä. Jos ihon läpäisyeste eli luonnollinen suoja ei ole kunnossa, ulkoiset ärsykkeet kuten lika, bakteerit ja allergeenit voivat tunkeutua ihoon ja aiheuttaa tulehdusreaktion ja atooppisen ekseeman pahenemisen.

Atooppinen ekseema puhkeaa yleensä kolmen kuukauden iässä, joskus aiemminkin, ja voi kestää tapauksesta riippuen muutamasta kuukaudesta useampaan vuoteen. Ilman asianmukaista hoitoa alkaa iholla kutiseva noidankehä. Ihon suoja heikentyy, minkä vuoksi yhä useammat allergeenit ja ärsykkeet pääsevät tunkeutumaan ihoon ja aiheuttamaan lisää kutinaa.

Noin puolet atooppisesta ekseemasta kärsivistä lapsista parantuu kouluikään mennessä. Tämän jälkeen iho voi kuitenkin olla edelleen taipuvainen kuivuuteen. Atooppinen ekseema voi kuitenkin joissakin tapauksissa säilyä aikuisikään saakka.

Kokemuksia atopiasta

Atooppinen ekseema vaikuttaa arkeen, vaikka tauti ei olekaan vakava.
Vanhemmat ovat huolestuneita lapsensa hyvinvoinnista ja lapset väsyneitä ihonsa oireisiin. Atooppinen ekseema voi vaikuttaa perhe-elämään sen aiheuttamien rajoitteiden takia. Atooppisesta ihosta kärsivä lapsi vaatii huomiota sekä hoitoa, ja jatkuva raapinen voi pahentaa oireita ja tehdä lapsen ja koko perheen öistä vaikeita.

Samalla kun vanhempia painaa huoli atooppisesta ihosta kärsivän lapsensa hyvinvointi, toiset sisarukset voivat tuntea itsensä laiminlyödyiksi huomioin keskittyessä ihottuman hoitoon. Perheen muut lapset voivat loukkaantua esimerkiksi siitä, että perhe joutuu välttämään tietyjä liikuntaharrastuksia (hiki, siitepöly), retkiä rannalle tai uimahalliin (kloorin ja suolan aiheuttama polttava tunne).

Ihonhoidon merkitys

Atooppisen ihon hoito
Atoopisen ihon hoito perustuu oireiden mukaiseen hoitoon.
Tyypillisesti iholla on pahenemisvaiheita (tulehdukselliset leesiot), joita puolestaan seuraa paranemisjakso (remissio). Pahenemisvaiheessa oireiden lievittämiseen on olemassa lääkevalmisteita. Ihotautilääkärin määrääminä ja oikein käytettyinä lääkevalmisteet sekä ihonhoitotuotteet parantavat atoopikon elämänlaatua.

Voiteet auttavat palauttamaan ihon luonnollisen suojan
Voiteita tulee levittää useamman kerran päivässä ihoalueille. Ne auttavat lievittämään ihon kuivuutta ja vähentämään ihon epämukavaa, kiristävää ja kutisevaa tunnetta. Säännöllinen, päivittäinen ihonhoito auttaa ehkäisemään pahenemisvaiheiden puhkeamista. Muista levittää voidetta myös ihon olessa hyvässä kunnossa.

Kortikosteroidivoiteet auttavat pysäyttämään tulehduksen
Pahenemisvaiheen puhjetessa, käänny ihotautilääkärin puoleen.
Ihotautilääkäri voi määrätä oireiden hoitoon kortikosteroideja tai uuden sukupolven voiteita (esim. limuusivoittet). Näitä käytetään ihotautilääkärin ohjeen mukaan tulehtuneille ihoalueille rauhoittamaan tulehdusta ja lievittämään ihon kutinaa.