test Fb connect

TIETOA ATOPIASTA

TOTTA VAI TARUA

Atoopinen ihottuma  häviää ajan kanssa

TOTTA ja TARUA. Atooppinen ihottuma voi kestää lapsesta riippuen muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Joissakin tapauksissa atooppinen ihottuma jatkuu aikuisenakin. On vaikea ennustaa, milloin atooppinen ihottuma häviää.

Atooppinen ihottuma voi tarttua

TARUA. Atooppinen ihottuma ei tartu. Atoopiseen ihottumaan liittyy perinnöllinen taipumus.

Ihon kuivaaminen hiustenkuivaajalla suihkun jälkeen on hyvä neuvo

TARUA! Ihoa ei saa missään nimessä altistaa moiselle hyökkäykselle. Tällainen vahingoittaa edelleen herkän ja kuivan ihon lipiditasapainoa. Tai vielä pahempaa, hiustenkuivaajan kuuma ilma voi jopa polttaa ihoa.

Atooppinen ekseema on kosketusihottuma

TARUA. Leesiot ovat samankaltaisia, mutta ero on syntymekanismissa: sinulla voi olla kosketusihottuma ilman atooppista ekseemaa. Atooppisesta ihosta kärsivälle lapselle voi kuitenkin kehittyä kosketusihottuma.

Atooppinen ihottuma häviää yleensä noin kouluikään mennessä.

TOTTA. Puolet lapsista, jotka saavat atoopisen ihottuman ennen ensimmäistä ikävuottaan paranevat kouluikään mennessä.

Raapimista pitää välttää

TOTTA. Oikeaoppisella ihonhoidolla voi ehkäistä ja lievittää kutinaa. Hoitamattomana atooppinen iho johtaa noidankehään: kutiava iho tarkoittaa enemmän raapimista, mikä tarkoittaa entistäkin herkempää ihoa, jonka luonnollinen suoja madaltunut. Näin ihoon pääsee helpommin allergeenejä ja muita ihoa ärsyttäviä tekijöitä.

Atooppinen ihottuma on psykosomaattinen sairaus, joka voi laueta psyykkisestä stressistä

TARUA. Atoopinen ihottuma on lähinnä perinnollisistä tekijöistä johtuvaa. Kuitenkin myös elämäntilanteella ja stressillä on vaikutusta ihon hyvinvointiin.

Tietyt ruoat voivat aiheuttaa ihottumaa

TOTTA. Tietyt ruoat voivat laukaista reaktion esimerkiksi suun ympärillä. Tällöin on viisainta kääntyä lääkärin puoleen ja selvittää asia.

Usein kysyttyä

Onko atopialla ja astmalla yhteyttä?

Atooppisesta ihottumasta kärsivistä lapsista kahdella kolmasosalla on myös hengitystieoireita ja astma on sitä todennäköisempi mitä aiemmin ekseema kehittyy. Äidin tupakointi raskauden aikana on yksi riskitekijä. On arvioitu, että  atooppisesta ihotulehduksesta kärsivistä lapsista vähintään 20 %:lle kehittyy astma.

Kuinka kauan atooppinen ekseema voi kestää?

Riippuen tapauksesta atooppinen ekseema voi kestää iholla muutamasta kuukaudesta useampaan vuoteen. Noin  puolet atooppisesta ekseemasta kärsivistä lapsista on parantunut kouluikään mennessä, vaikka iho olisikin erittäin kuiva tämän jälkeenkin. Tauti saattaa kuitenkin harvoissa tapauksissa säilyä aikuisikään.

Mikä laukaisee ihottuman?

Useat tekijät voivat vaikuttaa: allergeenit ja pölyt ympäristössä, ruoka ja joskus jopa tunteet. Pienillä lapsilla ekseema saattaa puhjeta hampaiden puhkeamisen  tai korva-, nenä- ja kurkkutautien yhteydessä.

Toistuvat pahenemisvaiheet iholla: Onko niillä pysyvää vaikutusta ihoon?

Yleensä edes vakava ekseema ei jätä jälkiä iholle. Sen sijaan jatkuva raapiminen voi vaikuttaa ihoalueeseen ja aiheuttaa arpia.

Voiko lapsi mennä päivähoitoon?

Kyllä voi, atooppinen ihottuma ei ole tarttuvaa.

Onko atooppinen ihottuma perinnöllistä?

Kyllä, useimmissa tapauksissa ekseema on perityvää. Lisäksi ruoka-aineallergiat voivat olla osasyy ja laukaista atoppisen ekseeman.

Johtuuko atooppinen ekseema ruoasta?

Ruoka-aineallergiat saattavat laukaista ekseemaan, etenkin pienillä lapsilla. Ruoka-aineallergiat voivat myös ilmetä muunlaisina oireina, kuten ripulina, oksenteluna ja ihottumana.

Miten atooppista ekseemaa hoidetaan?

Atooppisen ekseeman hoito perustuu säännölliseen ihoa pehmittävien voiteiden käyttöön. Lisäksi ihotautilääkäri voi määrätä lääkevoiteita, antihistamiineja tai muun sisäisen lääkityksen. Hoidon tärkeä osa on ihoa pahentavien tekijöiden välttäminen ja oikeanlainen ihonhoitorutiini.

Voiko oireiden uusiutumista välttää?

Kyllä voi, minimoimalla ihoa ärsyttävät tekijät ja kosteuttamalla ihoa ympäri vuoden sopivilla voiteilla sekä erityisesti seuraamalla ihotautilääkärin antamia hoito-ohjeita.

Pitäisikö atooppisesta ekseemasta kärsivän mennä allergiatesteihin?

Lääkärit eivät aina ole halukkaita tekemään allergiatestejä vauvoille ja pienille lapsille heidän kehittymättömän immuunijärjestelmänsä vuoksi. Tämä näkökulma on kuitenkin muuttumassa allergioiden yleistyessä. Ekseeman ollessa voimakasta (koko kehossa) ja/tai silloin kun siihen liittyy muita oireita (ripuli, nokkosihottuma, turvotus, hengitysoireet...) allergiatestit voivat olla hyvä vaihtoehto, jotta ekseeman puhkeamistilanteita voitaisiin välttää.

Voiko atooppinen ihottuma puhjeta äiti–lapsi-suhteen häiriintyessä?

Ei. Eikä äidin pidä missään nimessä tuntea syyllisyyttä lapsensa atoopisesta ekseemasta. Tärkeää on huolehtia lapsensa ihon hyvinvoinnista ja omasta jaksamisesta.

Minkälaiset vaatteet ja pyykinpesutuotteet sopivat parhaiten atooppiselle iholle?

Suosi puuvillavaatteita synteettisten materiaalien ja villan sijaan vähentääksesi ärsytystä ja hikoilua. Vältä pyykinpesussa huuhteluaineita ja varmista, että vaatteet on huuhdeltu huolellisesti. Valitse hypoallergeenisia, hajuusteettomia pyykinpesuaineita.

Ovatko luonnonmukaiset voiteet tai öljyt sopivimpia?

Luonnonmukaisten voiteiden  ja öljyjen osalta kannattaa noudattaa varovaisuutt, sillä ne voivat aiheuttaa allergioita. Noudata ihotautilääkärisi antamia suosituksia niin kortisonivoiteiden kuin dermokosmetiikan osalta.

Kylpy vai suihku, kuuma vai kylmä vesi? Kuinka lapsi kannattaa pestä ja millä tuotteilla?

Kylpy ja suihku, molemmat käyvät. Ihon päivittäinen puhdistaminen on tärkeää. Vesi ei saisi olla liian kuumaa – maksimissaan 37°C. Käytä ihonpuhdistukseen hellävaraisia hypoallergeenisia tuotteita, joissa ei ole saippuaa tai hajusteita. Älä hankaa ihoa kuivatessa, vaan taputtele iho puuvillaisella pyyhkeellä kuivaksi. Muista levittää voiteet vielä pesusta kostealle iholle, jolloin voiteet imeytyvät parhaiten.

Kuinka estää raapiminen?

Raapimista kannattaa välttää, sillä raapiminen vain lisää kutinaa. Hyväksi havaittuja keinoja on pitää kynnet lyhyinä ja pitää puuvillahanskoja yöllä. Huoneen lämpötila kannaattaa pitää myös mukavan viileänä. Kylmä helpottaa kutinaa, pidä voide jääkaapissa, niin se on viileää ihoa levitettäessä.