Patrickin tarina: parempaa arkea ja nukkumaan yönsä paremmin


Atooppinen ihottuma ei vaikuta ainoastaan ihoon, vaan myös monien aikuisten ja lasten elämänlaatuun. Siihen on kuitenkin saatavilla apua. Viiden ja puolen vuoden ikäinen Patrick sairastaa monien muiden lasten tavoin atooppista ihottumaa. Huhtikuussa 2018 hän matkusti äitinsä Sunnivan kanssa Norjasta La Roche-Posayn termiseen hoitokeskukseen Ranskaan. Siellä oleskelu auttoi Patrickia elämään parempaa arkea ja nukkumaan yönsä paremmin.

Kuva: Patrick äitinsä Sunnivan kanssa juomassa La Roche-Posayn lähdevettä. Veden juominen on osa hoitoa.
Kuva: Patrick hoidossa La Roche-Posayn termisessä hoitokeskuksessa, huhtikuusa 2018.

ELÄMÄNLAATUUN VAIKUTTAVA IHOSAIRAUS
Viisi ja puoli vuotta vanha Patrick on kotoisin Norjan Midsundista. Hän on yksi 20 %:sta atooppista ihottumaa sairastavia lapsia*, hänellä ihottumaa on esiintynyt yksivuotiaasta alkaen. Vuosien myötä Patrick on tottunut elämään ihottuman kanssa. Välillä se kuitenkin on vaikeaa, koska toiset lapset huomauttelevat ihottumasta ja siihen liittyvästä verenvuodosta. Lisäksi hänen on vältettävä esim. uimahallissa käyntejä sekä kissoja ja koria. Patrickin ihottumaa on hoidettu hyvin, mutta toisinaan ihottuma on pahempi ja se tuntuu äidistä vaikealta. Pahinta on yöaikaan haittaava unta haittaava kutina (lainaus: Sunniva, Patrickin äiti)

3 VIIKON HOIDOLLA PAREMPI ARKI
Huhtikuussa 2018 Patrick ja hänen äitinsä matkustivat La Roche-Posayn hoitokeskukseen saadakseen apua arjen helpottamiseen. La Roche-Posayn keskus on maailman suurin terminen ihonhoitokeskus, jossa hoidetaan vuosittain noin 8000 ihottumista (atooppinen ihottuma, psoriaasi, palovammat ym.) kärsivää potilasta La Roche-Posayn termisellä lähdevedellä. Patrickin hoito kestki kolme viikkoa ja siihen kuului päivittäinen Filiformis-suihku, ammekylvyt ja höyryhoidot – keskuksen dermatologien valvonnassa. Lisähoitona käytettiin Lipikar Balm AP+ voidetta pehmentämään ja rauhoittamaan ihoa, Lipikar Syndet AP+ -suihkuvoidetta päivittäisenä mietona puhdistusaineena. Lisäksi hän käytti tarpeen mukaan Lipikar Stick AP+ puikkoa kutinan lievitykseen.
"Näimme muutoksia jo viikon kuluttua. Hänen ihonsa oli muuttunut pehmeämmäksi ja ihottuma alkoi hävitä. Ennen kuin tulimme tänne, Patrick heräsi öisin aina kutinaan. Nyt hän nukkuu kaikki yöt keskeytyksettä.” – Sunniva kertoo.

IHON MIKROBIOMI, UUSI OLEELLINEN TEKIJÄ ATOOPPISEN IHOTTUMAN ESIINTYVYYDESSÄ
Atooppisen ihottuman oireet johtuvat ihon pintakerroksen rakenteellisista ja toiminnallisista puutoksista, joiden vuoksi ihoon pääsee ulkoisia ärsyttäviä tekijöitä. Atooppiselle ihottumalle tyypillistä ihon oman suojakerroksen heikentyminen. L'Oreal Researchin tekemissä tutkimuksissa on osoitettu, että mikrobiomilla (ihon normaalilla bakteeriflooralla) on tärkeä merkitys atooppisen ihon esiintyvyydessä: Atopiasta kärsivillä mikrobiomi on epätasapainossa. Epätasapainon jatkuessa äärimmäisen kuivan ihon aiheuttama ärsytys ja kutina palaavat.