3 kysymystä asiantuntijalle

Kosteuttavat voiteet auttavat vähentämään atooppisen ihottuman akuuttivaihetta.

Img_Kosteuttavat voiteet auttavat vähentämään atooppisen ihottuman akuuttivaihetta.

Atooppinen ihottuma tai ekseema ovat erittäin yleisiä. Kroonisen ja toistuvan atooppisen ihosairauden taustalla on tulehdus. Mikä aiheuttaa atooppisen ihottuman? Taipumus atooppiseen ihoon on perinnöllinen. Herkistymiseen vaikuttaa myös herkistyminen ulkoisille tekijöille. Atooppinen ihottuma voidaan yhdistää astmaan ja allergiseen nuhaan.

Lapset ja atooppinen iho.

Vastasyntyneillä ekseema ilmenee useimmiten kasvoissa.

Leikki-ikäisillä lapsilla ekseeman oireet ilmenee useimmiten kyynär- ja polvitaipeissa. Atooppisen ihottuman puhjetessa iho punoittaa ja on erittäin kuiva. Ihon kuivuminen aiheuttaa usein kutinaa iholla ja tulehdusaleuilla ihon paksuuntumista. Kutiseva iho aiheuttaa helposti myös unettomutta.

Atooppisen ihon hoito.

Tulehtuneen ihon hoitoon käytetään inflammatorisesti vaikuttavia lääkeaineita, kuten kortisonivoiteet.

Lääkevoiteita tulisi käyttää kunnes oireet ovat poissa ja pari päivää sen yli. Lääkevoiteiden lisäksi tulisi käytää ihoa kosteuttavia perusvoiteita, joiden käyttä jatketaan lääkehoidon päätyttyä uusiutumisen estämiseksi. Ihoa pehmittävät voiteet kosteuttavat kuivaa ihoa ja edesauttaa ihon suojatoiminnan parantumista.

Kontekst

Ihon säännöllinen kosteuttaminen voitein vähentää ekseeman oireita ja kortisonihoidon tarvetta.

Iho tulisi saippuan sijaan pestä atooppiselle iholle sopivalla suihkuvoiteella. Vaatteiden materiaalit tulisi myös valita tarkasti. Esimerkiksi villan terävät kuidut ärsyttävät helposti ihoa. Myös kutittavia ja jäykkiä materiaaleja kuten polyesteri, nykon tai akryyli  tulisi välttää vaatteissa. Niiden sijaan suositellaan käytettävän pehmeitä, löysiä puuvillavaatteita. Vaatteiden pesuun kannattaa vailta väriaineeton ja hajustamaton huuhteluaine.

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit