Ajankohtaista

Eri aknetyyppien määritelmät ja niiden hoito

Img_Eri aknetyyppien määritelmät ja niiden hoito

Aknen tyypillisiä oireita ovat avoimet komedot eli mustapäät, sulkeutuneet komedot eli valkopäät, näppylät ja märkäpäät. Akne voi esiintyä monissa erilaisissa muodoissa. Aknen hoidon onnistumiseksi on tärkeää sitoutua pitkäaikaiseen ja säännölliseen hoitoon.

Oireet

Komedoakne ja tulehduksellinen akne

Komedoaknessa iholla esiintyy avoimia ja sulkeutuneita komedoja, mutta ei juurikaan tulehduksellisia muutoksia.Tulehduksellisesta aknesta käytetään myös nimitystä papulopustulaarinen akne (näppylä –märkäakne). Tulehduksellinen akne on hyvin yleinen. Aknemuutokset iholla ovat enimmäkseen tulehduksellisia. Iholla esiintyy komedoja, näppylöitä, märkäpäitä ja vaikeammissa tapauksissa myös kyhmyjä.

Simptomi

Akne on talirauhasen ja karvatupen tulehduksellinen ihotauti

Akne on hyvin yleinen ihotauti; sitä esiintyy noin 50 % väestöstä jossain elämänsä vaiheessa ja jopa 90 % nuorista kärsii lievemmästä oireilusta. Esiintymishuippu on 14–17 –vuotiailla tytöillä ja  16-19 –vuotiailla pojilla. Syntymekanismissa on tärkeää murrosiässä aktivoituva androgeenituotanto, joka johtaa lisääntyneeseen talivuotoon.  Aknen perimmäistä syytä ei tunneta, mutta hormonaalisten syiden ja perintötekijöiden tiedetään vaikuttavan taudin syntyyn.

Hoito

Akneen taipuvaisen ihon hoitorutiini

  • Ihon säännöllinen puhdistus aamuin ja illoin on erittäin tärkeää lisääntyneen talinerityksen vuoksi. Käytä rasvoittuvalle iholle suunniteltua hellävaraista puhdistustuotetta, joka ei heikennä ihon omaa luonnollista suojaa.

  • Suosi ihoa rauhoittavia, epäpuhtauksia vähentäviä ja mattapinnan jättäviä kevyitä koostumuksia ihonhoitotuotteissa.

  • Suojaa ihosi auringolta (UV-säteet stimuloivat talineritystä). Syksyllä iholle tapahtuu päinvastoin, jolloin iho-ongelmat usein pahenevat. Osalla taas aurinko saattaa vaikuttaa suotuisasti akneen, erityisesti silloin kun varsinaiset tulehdukselliset muutokset on hoidettu ja jäljellä on punoitus.

  • Vältä liiallista kasvojen ihon koskettelua. Tali ja lika siirtyvät helposti käsistä kasvojen iholle. Vaikeammissa tapauksissa kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle, jotta voidaan kartoittaa mahdollinen lääkehoidon tarve. Komedoakne hoidetaan paikallishoitoaineilla. Lievemmän tulehduksellisen aknen hoidossa saatetaan käyttää ensin yksin paikallishoitovalmistetta, mutta usein siihen yhdistetään antibioottilääkitys. Vaikeammissa tapauksissa ihotautilääkäri voi määrätä isotretinoiinilääkityksen.

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit