Ajankohtaista

Punoitus, laikukkuus ja couperosa: kun ihon kapillaarisuonet ovat heikentyneet

Img_Punoitus, laikukkuus ja couperosa: kun ihon kapillaarisuonet ovat heikentyneet

Couperosaiholla esiintyy laajentuneita kapillaarisuonia ja iho punoittaa helposti lämpötilanvaihteluista johtuen.

Oireet

Couperosaihon tunnusmerkit

Iholla esiintyy laajentuneita kapillaarisuonia, iho punoittaa helposti ja reagoi herkästi erilaisiin sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin esim. lämpötilan vaihteluihin, voimakkaisiin tunteisiin, UV-säteilyyn, mausteiseen ruokaan, kuumiin juomiin ja alkoholiin.

Alkuperä

Couperosan syynä usein kapillaarisuonien hauraus

Ihon pintaverenkierto on couperosaihossa heikentynyt ja hiussuonten seinämät ovat ohentuneet.
Couperosa ihossa pintaverisuonistossa on verentungosta ja seinämiltään heikentyneet verisuonet laajenevat ja syntyy tukoksia, jotka ihon pinnalla näkyvät selkeänä punoituksena. Kaikki muut perusihotyypit voivat kärsiä couperosasta paitsi normaali iho. Yleisemmin couperosaa esiintyy kuitenkin kuivaihoisilla.

Couperosa jaetaan vaikeusasteeltaan neljään eri asteeseen.

I aste: Lievää punoitusta koko kasvojen alueella esim. ulkoilun jälkeen jatkuen normaalia pidemmän aikaa.

II aste: Jatkuva, pysyvä punoitus tietyillä alueilla ihossa, yleensä poskipäissä ja nenänseudussa. Punoituksen lisäksi laajentuneita pintaverisuonia.

III aste: Jatkuvaa punoitusta, laajentuneita pintaverisuonia sekä mahdollisesti tulehtuneita alueita, kuumotusta ja turvotusta iholla. Rosacea eli ruusufinni.

IV aste: Rhinophyma, jossa samat tunnusmerkit kuin ruusufinnissä sekä lisäksi voimakkaasti rasvoittuva iho. Esiintyy yleensä aina nenässä ja yleisemmin miehillä.

Hoito

Hauraan kapillaarisuoniston vahvistaminen ja suojaaminen.

Couperosaihon hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista säännölliseen ihonhoitoon sekä elämäntapojen muokkaamista, jotta päivittäisillä elintavoilla ei edesauteta kapillaarisuoniston rakenteellista haurastumista.
Couperosaiholle tarkoitetut tuotteet pyrkivät suojamaan rakenteeltaan haurasta kapillaarisuonistoa. On olemassa aktiiviaineita, jotka sopivat erityisen hyvin herkälle couperosaiholle kuten:

 – C-vitamiini joka vaikuttaa kapillarisuoniston vahvuuteen ja joustavuuteen.
 – B-vitamiini jossa on rauhoittavia ominaisuuksia, vahvistaa ihoa ja suojaa ihoa ulkoisia ärsykkeitä vastaan.

UV-säteily saa hauraat kapillaarisuonet punottamaan entistä enemmän. On suositeltavaa valita päiväkäyttöön tuote, jonka UV-suoja ennaltaehkäisee auringonvalon haittavaikutuksilta.

Couperosaihon ihohonitorutiini

 – Käytä puhdistuotteita joita ei tarvitsee huuhdella vedellä
 – Käytä couperosaiholle kehitettyä hoitovoidetta päivittäin. 
 – Ihon punoitusta voidaan vähentää välittömästi käyttämällä sävytettyjä paikallishoitotuotteita, joiden sävy     neutraloi ihon punoitusta. Tähän tarkoitukseen käytetään couperosaihon päivävoiteissa vihreää väriä sen ollessa punaisen vastaväri. Ihoa voi rauhoittaa myös suihkuttamalla lähdevettä kasvoille. 

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit