Ajankohtaista

Kuiva vartalon iho: estä ihon epämiellyttävä, kuiva ja kiristävä tunne

Img_Kuiva vartalon iho: estä ihon epämiellyttävä, kuiva ja kiristävä tunne

Ihon suojaamiseksi on tärkeää estää ihon kuivuminen säännöllisellä hoidolla. Näin iho pysyy terveenä, kimmoisana ja pehmeänä. Ehyt ja terve sarveiskerros ihossa estää tehokkaasti mikro-organismien pääsyn syvemmälle.

Oireet

Iho tuntuu kiristävältä ja epämukavalta

Ihon kuivuus ilmenee neljänä oireena:

1) Kiristely: epämiellyttävä jatkuva kireyden tunne iholla
2) Herkkyys: iho reagoi herkästi ulkoisiin tekijöihin, kuten kylmyyteen, tuuleen, ilmastointiin jne.
3) Joustamattomuus: iho on jäykkä ja siitä puuttuu luontainen joustavuus
4) Karheus: ihon pinta on epätasaisen karhea ja siinä on kuivia läiskiä

Alkuperä

Kuivassa ihossa on alentunut lipidien ja veden määrä

Tämä voi johtua esimerkiksi muutoksista ihon fysiologiassa tai jonkin lääkityksen sivuvaikutuksesta. Taustalla voi myös olla jokin ihon ominaisuus kuten taipumus atooppiseen ihoon.

Kuivan ihon muutokset vuodenaikojen mukaan

Ihon kosteuspitoisuuden ja ilman lämpötilan välillä on selvä korrelaatio siten, että lämpötilan ollessa alhaisimmillaan myös ihon kosteuspitoisuus on alhaisimmillaan. Kuolleen ihosolukon kertyminen iholle on korkeimmillaan syksyllä ja talvella. Kuivuuteen taipuva iho on talviaikaan kuivimmillaan, joten talvi on erityisen haastavaa aikaa kuivan ihon hoidossa.

Hoito

Päivittäinen pesu ja voitelu kosteuttavalla voiteella


Kuivaihoisen ei tarvitse vähentää peseytymistä, sillä keramidit eivät liukene veteen eivätkä tavallisiin pesuaineisiin. Pitkä suihku, uiminen ja kylpy auttavat itse asiassa palauttamaan ihon vesipitosuutta.  Veden sitomiseksi ihoon suositellaan ihon voitelemista kosteus- tai perusvoiteella heti peseytymisen jälkeen. Auringon UV-säteily paksuntaa ihon pintakerrosta ja lisää sen keramidi- ja vesipitoisuutta. Ruokavaliolla ja peseytymistä välttämällä ei voida välttää ihon kuivumista

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit