MIKSI AURINKOSUOJATUOTE ON TÄRKEÄÄ:
AURINGOLLE ALTISTUMISEN LYHYEN JA PITKÄN AIKAVÄLIN VAIKUTUKSET

Article Read Duration 10 väh. luettu

Aurinko on hyödyllistä pieninä annoksina mielialalle ja D-vitamiinitasolle. Mutta voimakas auringolle altistuminen aiheuttaa haitallisia lyhytaikaisia ja pitkän aikavälin vaikutuksia. Lyhyellä aikavälillä UV-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa:


• Auringonpolttamia ja ihon palamisia
• Aurinkoihottumaa
• Pigmenttimuutoksia
• Ihon ikääntymistä
• Valoherkkyyttä
• Immunosupressio UV-säteilystä

Pidemmällä aikavälillä aurinko aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja voi aiheuttaa kahta ihosyöpätyyppiä:


• Tyvisolusyöpää
• Melanoomaa

UV-säteilylle altistumisesta aiheutuvien lyhyt- ja pitkäaikaisten vahinkojen välttämiseksi käytä päivittäin iholla aurinkosuojatuotetta UVB ja UVA-säteilyä vastaan. Käyttäydy fiksusti auringossa, kuten hakeudu varjoon, kun aurinko paistaa voimakkaimmillaan, ja käytä hattua, aurinkolaseja ja suojaavia vaatteita.

AURINKO: HYÖDYT
PIENINÄ ANNOKSINA

Lyhyt auringolle altistuminen parantaa mielialaa ja D-vitamiinitasoja

Aurinko on välttämätöntä elämälle. Pieninä annoksina sillä on myönteinen vaikutus:

  • Mielialaan: Auringolla voi olla positiivinen vaikutus tiettyihin kausiluonteisiin masennuksen muotoihin.
  • D-vitamiinisynteesiin : D-vitamiini ja kalsium ovat elintärkeitä luuston hyvinvoinnille. Näiden etujen positiivisten vaikutusten saamiseksi riittää 15 minuuttia aurinkoa päivässä koko vartalolle.

Voimakkaina ja pidempiaikaisina annoksina auringonpaiste voi myös olla vaarallista. Lue lisää, millainen lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutus auringolla voi olla. Auringolle altistuminen voi johtaa auringonpolttamiin, aurinkoihottumaan ja näppyihin, ennenaikaiseen ihon vanhenemiseen ja lisääntyneeseen ihosyövän riskiin.

LYHYTAIKAISET VAIKUTUKSET
AURINGOLLE ALTISTUMISEEN

Auringonpolttamat ja ihon palaminen

UV-säteillä on useita haitallisia vaikutuksia ihoon lyhyellä aikavälillä. Auringonpolttamissa auringonsäteet hajottavat DNA:mme kemiallisia sidoksia , mikä voi johtaa DNA:N katkeamiseen. Kun solu havaitsee DNA-vaurioita, se voi aiheuttaa “apoptoosin” tai se voi tuhota itsensä. Tämä johtaa ihon tulehdusprosessiin: verisuonet laajenevat, jolloin iho alkaa punoittaa. Tulehdusvälittäjäaineet herkistävät, mikä tekee ihosta erittäin herkän ja kivuliaan. Auringonpolttamat luokitellaan usein 1. asteen palovammaksi sen vakavuudesta riippuen, ja ne johtuvat pääasiassa UVB-säteistä.

Auringonpolttamat ovat muutakin kuin vain epämukavuuden lähde: Auringossa palaminen voi lisätä riskiä kehittää ihosyöpä.

Onneksi hyvä aurinkokäyttäytyminen ja aurinkosuojatuote voivat vähentää merkittävästi sinun ja perheen jäsentesi auringonpolttamien ja tulevan ihosyövän riskiä. Saat hyviä neuvoja koko perheen ihon auringolta suojaamisesta napsauttamalla TÄSTÄ

Aurinkosuojatuotteet sisältävät aurinkosuodatin ainesosia, jotka imevät itseensä UV-säteilyä ja niiden energiaa, estääkseen niiden kykyä imeytyä ihoon ja aiheuttamasta vahinkoa. Varmista, että aurinkosuojassasi on korkea tai erittäin korkea UVB-suoja (katso SPF). Napsauta TÄSTÄ löytääksesi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää UVA- ja UVB-säteistä.

 

Aurinkoihottuma

"Aurinkoihottuma" voi johtua ihon altistumisesta auringon säteille ja voi johtaa punaisuuteen tai kutiseviin punaisiin läikkiin rinnalla, olkapäillä, käsissä ja jaloissa.

Aurinkoihottuman ehkäisemiseksi on tärkeää rajoittaa auringolle altistumista ja kun olet auringossa, käytä aurinkosuojavoidetta erittäin korkealla suojakertoimella, joka on kehitetty aurinkoherkälle iholle. Etsi erittäin korkeaa UVA- ja UVB -suojaa, joka suojaa myös pitkiltä UVA-säteiltä, sillä UVA-säteet aiheuttavat erityisesti aurinkoihottumaa.

 

Pigmenttihäiriöt

Auringolle altistuminen on yksi iso tekijä, joka aiheuttaa erityyppisiä väritykseltään epätasaisia ihon pigmenttejä, mukaan lukien tummat läiskät, melasma (raskaudesta johtuvat läiskät) tai vitiligo.


Miksi iholleni ilmestyy tummia läiskiä?

UVB-säteet stimuloivat melanosyyteiksi kutsuttuja soluja tuottamaan tummanruskeaa pigmenttiä nimeltään melaniini, joka tarjoaa iholle luonnollista suojaa auringon säteilyä vastaan. Pigmenttihäiriöiden tapauksessa melaniinin tuotanto muuttuu hallitsemattomaksi ja hajanaiseksi, mikä johtaa erilaisiin tummiin/vaaleisiin laikkuihin iholla.

Jos sinulla on epäsäännöllisiä pigmenttimuutoksia, sinun tulisi varmistaa hyvä aurinkokäyttäytyminen ja suojata ihoa laajakirjoisilla päivittäisillä UVA ja -UVB-aurinkosuojavoiteilla.


Rasvoittuva iho jolla on taipuvaisuus epäpuhtauksiin: Aurinko on epäluotettava ystävä

Monet ihmiset uskovat, että aurinko kuivattaa rasvoittuvaa ihoa ja tasoittaa ihonsävyä. Tämä pätee kuitenkin vain hyvin lyhyellä aikavälillä, esim. ensimmäisinä päivinä auringossa. On totta, että aurinko kuivaa ihoa aluksi ja rusketus voi tehdä ihon läiskistä vähemmän näkyviä, mutta ihosi reagoi pian tuottamalla vielä enemmän rasvaa kuivuuden kompensoimiseksi. Tätä kutsutaan “rebound-vaikutukseksi”, ja se selittää, miksi aurinko on niin epäluotettava ystävä epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.

 

PITKÄAIKAISET VAIKUTUKSET
AURINGOLLE ALTISTUMISEEN

Kaikkien näiden auringolle altistumisen lyhytaikaisten (ja yleensä palautuvien) vaikutusten lisäksi auringolla voi olla myös pitkän aikavälin vaikutus ihoon. Se jakautuu kahteen pääluokkaan: Ennenaikainen ihon vanheneminen ja ihosyöpäriski.

UV ja ENNENAIKAINEN
IHON VANHENEMINEN

UVA-säteet voi vahingoittaa ihon rakenteita, kuten kollageeni- ja elastiinikuituja. Ajan myötä auringolle altistuminen voi aiheuttaa ihon ohenemista ja himmenemistä, mikä voi johtaa sileyden ja kimmoisuuden menetykseen sekä korostuneisiin ryppyihin. UVB-säteet stimuloivat myös epätasaista ja epäsäännöllistä pigmenttituotantoa ihon ulkokerroksessa (orvaskedessä), mikä johtaa tummiin läiskiin (tunnetaan myös pigmenttiläiskinä) ja epätasaiseen ihonsävyyn. Nämä ihon muutokset tunnetaan maailmanlaajuisesti termillä photo-ageing valovanheneminen)

 

Päivittäinen kasvojen aurinkosuoja vanhenemisen merkkien vähentämiseksi

Photo-ageing (valovanheneminen) riskin vähentämiseksi muista hyvä käyttäytyminen auringossa ja käytä laajakirjoista päivittäistä kasvojen UVA- ja UVB-aurinkosuojavoidetta. ANTHELIOS Ultra aurinkosuojavoide SPF50 herkälle iholle korkealla suojakertoimella (SPF 50+) sopii normaalille ja kuivalle iholle kasvoille ja myös silmänympärysiholle.

Hyvä tietää: Iho altistuuvoi altistua jopa harmaana ja sateisena päivänä UV-säteille, jotka vähitellen aiheuttavat ihon vanhenemista. Suojaa ihoasi täydellisesti käyttämällä aurinkosuojavoidetta joka päivä, ei vain silloin, kun on lämmintä ja aurinkoista.

UV JA IHOSYÖPÄRISKI

Pidemmät lomat, kaipuu yhä aurinkoisempiin kohteisiin, ulkoilu ja rusketus voivat selittää ihosyövän lisääntymistä. Tämä johtuu siitä, että auringolle altistuminen voi usein olla ihosyövän syy. Se lisää kahden päätyypin esiintymisriskiä: Tyvisolusyöpä ja melanooma. Mitkä ovat hyvät uutiset? Useimmat tapaukset ihosyövistä on hoidettavissa, jos ne havaitaan aikaisin. Siksi suosittelemme tutkimaan ihoasi ja luomiasi sekä oppimaan hyvistä tavoista suojata ihoa auringolta.

 

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyövän muoto. Se on yleisempää iäkkäillä ihmisillä, jotka ovat altistuneet merkittävästi auringolle vuosien varrella. Se on myös yleisintä vaaleammilla fototyypeillä (ihmiset, joilla on vaalea iho, vaaleat hiukset, vaaleat silmät ja pisamia), ja sitä esiintyy yleensä auringolle altistuvilla ihoalueilla, kuten kasvot ja päänahka. Tyvisolusyöpä voi näyttää kohonneelta ihoalueelta, jonka yli kulkee verisuonia, tai ihon pinta on rikkoutunut, ja se näyttää haavalta

Tyvisolusyövällä on erinomainen ennuste, koska se kasvaa hitaasti, eikä sillä ole taipumusta levitä muihin kehon osiin, kuten muut syövät. Etsi aina neuvoa lääketieteen ammattilaiselta kuten lääkäriltä tai ihotautilääkäriltä ja mene lääketieteellisiin tutkimuksiin jos epäilet tyvisolusyöpää. Riskiä tyvisolusyöpään voidaan vähentää käyttämällä UVA- ja UVB-aurinkosuojatuotetta elinikäisesti (erityisesti altistuneilla alueilla) ja fiksuilla aurinkosuojaustottumuksilla.

Napsauta TÄSTÄ saadaksesi lisätietoja käyttäytymisestä auringossa.

 

Melanooma

Melanooma on vaarallisin ihosyövän muoto, ja se voi kehittyä missä tahansa iässä. Se on yleisempää henkilöillä, joilla on vaaleampi fototyyppi, ja joilla on paljon luomia, mutta sitä voi esiintyä aivan kenellä tahansa. Se on ihon pigmenttiä tuottavien solujen, melanosyyttien, syöpä, ja se esiintyy usein luomena:

  • joka on epäsymmetrinen,
  • jossa on epäsäännölliset reunat,
  • jossa on eri värejä,
  • jonka halkaisija on yli 6 mm,
  • joka muuttuu nopeasti ajan kuluessa.

Kuten tyvisolusyövänkin kohdalla, melanooman ensisijainen syy on UV-altistuminen.

Melanooman ennuste riippuu kasvaimen koosta, paksuudesta ja siitä, onko pintaiho rikkoutunut. Voit havaita ongelmat aikaisin useilla tavoilla: Ryhdy ihon tarkistajaksi La Roche-Posayn SAVE YOUR SKIN -sivulla ja tarkista ABCDE-menetelmällä sinun ja lähimmäisten luomet. Useimmat tapaukset ihosyövistä on hoidettavissa, jos ne havaitaan aikaisin.

Etsi aina neuvoa lääketieteen ammattilaiselta kuten lääkäriltä tai ihotautilääkäriltä ja mene lääketieteellisiin tutkimuksiin jos epäilet ihosyöpää.

Suojaa ihoasi UVA- ja UVB-aurinkosuojavoiteen käytöllä.

Suurin osa melanoomista on ehkäistävissä oikealla UVA-UVB-aurinkosuojalla. Melanoomariskin vähentäminen:

  • Vauvat ja alle 3-vuotiaat lapset eivät saa altistua suoralle auringonpaisteelle, ja heidät on suojattava aurinkosuojatuotteella jopa varjossa.
  • Yli 3-vuotiaiden lasten tulee käyttää aurinkosuojaa paljaalla iholla, kun he ovat auringossa, ja heidän tulee käyttää hattuja, aurinkolaseja ja suojaavia vaatteita sekä hakeutumaan varjoon, kun aurinko on voimakkaimmillaan keskipäivällä.
  • Aurinkosuojan käyttöä ja hyviä aurinkokäyttäytymistottumuksia tulisi jatkaa koko elämän ajan.

Lapsuus on erittäin sopiva aika oppia turvallista käyttäytymistä auringossa, koska auringonpolttamat lapsuudessa voivat lisätä riskiä melanoomalle. Lisäksi juurrutat heihin käyttäytymistä, josta on heille hyötyä koko heidän loppuelämänsä ajan.

Napsauta TÄSTÄ saadaksesi lisätietoja siitä, kuinka suojaat lapsiasi auringolta.

1American Association for Cancer Research Press Release, May 29, 2014 http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo
2Source: Euromelanoma Epidemiological fact sheet

 

MEILLÄ ON MYÖS
SARJA TÄHÄN

ANTHELIOS on aurinkosuojatuotemarkkinoiden edelläkävijä. Anthelioksen laajakirjoisista koostumuksista löytyy erittäin korkeita suojia. Tämä on jo yli 25 vuoden aurinkosuojatuotteiden ja aurinkoherkän ihon kliinisen tutkimuksen tulosta.

KORKEAT TUOTEKEHITYKSEN
STANDARDIMME

laroche posay turvallisuussitoumus tuote hypoallergeeninen malli lähikuva

KEHITETTY
SIEDETTÄVYYTEEN KESKITTYEN

Katso lisää
Tuotteemme on kehitetty herkkää ihoa ja herkästi reagoivaa ihoa kunnioittaen.
Dokumentoitu tehokkuus ja siedettävyys.
laroche posay turvallisuussitoumus herkkä iho malli vauva

YKSILÖLLISTÄ IHONHOITOA
USEIMPIIN TARPEISIIN

Katso lisää
Tuotteistamme löytyy sopivia tuotteita useimpiin tarpeisiin: herkkä iho, rasvoittuva iho tai epäpuhtauksiin taipuvainen iho, kuiva iho, heikentynyt iho, punaisuuteen taipuva iho ja monet muut tarpeet.
laroche posay turvallisuussitoumus olennainen aktiiviannos tuote pää

AINOASTAAN VÄLTTÄMÄTTÖMIMMÄT AINESOSAT
OIKEINA  AKTIIVISINA PITOISUUKSINA

Katso lisää
Tuotteemme on kehitetty yhteistyössä ihotautilääkäreiden kanssa, ja tuotteemme sisältävät vain tarvittavat ainesosat, tarvittavina aktiivisina pitoisuuksina.
laroche posay turvallisuussitoumus kaava suoja tuote pää

KOOSTUMUSTA SUOJAAVA PAKKAUS
SIEDETTÄVYYS JA TEHOKKUUS

Katso lisää
Me käytämme koostumusta suojaavia pakkauksia ja vain tarvittavia säilöntäaineita, jotta tuotteet ovat optimaalisesti siedettyjä ja tehokkaita.