Saamastasi syöpähoidosta riippuen (sädehoito, immunoterapia, kemoterapia, hormonihoito...) elimistössä tapahtuu erilaisia muutoksia. Syöpähoidot vaikuttavat myös terveisiin soluihin sekä ihoon, kynsiin ja hiuksiin.

Siksi elimistöä on valmisteltava, hoidettava ja suojattava.

Haittavaikutusten määrä voi vaikuttaa pelottavalta, joskaan et todennäköisesti koe kaikkia niistä. Yleisimmät haittavaikutukset ovat hiustenlähtö, kynsien hilseily, ihon kuivuminen ja kutina. Nämä haittavaikutukset riippuvat siitä, miten kehosi reagoi hoitoon. Tutustu siihen, miten voit alkaa valmistella ihoasi tulevia hoitoja varten.    

Kysy rohkeasti syöpähoitojen vaikutuksista onkologilta, ihotautilääkäriltä ja hoitajilta.

LISÄTIETOA HAITTAVAIKUTUKSISTA

Alla on muutamia vinkkejä ihon, hiusten ja kynsien suojaamiseen ja ravitsemiseen.

Syöpähoidot kuten kemoterapia, sädehoito, immunoterapia tai hormonihoito voivat vaikuttaa ihoon. Vaikka mahdollisten haittavaikutusten lista saattaa vaikuttaa pelottavalta, et todennäköisesti koe näitä kaikkia, ja jotkin haittavaikutukset voivat olla hyvin lieviä.

La Roche-Posaylla tunnetaan syöpähoitojen vaikutus ihoon ja se on kehittänyt tuotteita, jotka ravitsevat ihoasi ja parantavat sen hyvinvointia syöpähoitojen aikana.

Seuraavasta löydät tietoa syöpähoitojen mahdollisista haittavaikutuksista ihoon sekä ihon suojaamisesta ja hoidosta.

KÄSI-
JALKAOIREYHTYMÄ 

Tätä oireyhtymää voi esiintyä kahdessa muodossa. Joskus siihen voi liittyä punoitusta ja kivuliasta turvotusta ja rakkuloita. Käsi-jalkaoireyhtymän vuoksi kädet ja jalat voivat muuttua tunnottomiksi ja niitä voi pistellä. Käsien ja jalkojen iho saattaa punoittaa ja kuoriutua, tai ihoon voi tulla haavaumia. Oireisiin saattaa liittyä kipua.

KUIVUUS,
KUTINA

Sädehoito, kemoterapia, kohdennettu hoito ja hormonihoito voivat kaikki aiheuttaa ihon kuivuutta, kuoriutumista ja kutinaa. Iho saattaa tuntua erittäin kireältä ja epämukavalta. Kuiva ja kutiseva iho ovat kaksi yleisintä iho-ongelmaa ja ne voivat vaihdella lievästä ärsytyksestä vaikeaan.

Minimoi ihoärsytys käyttämällä puuvillavaatteita. Vältä villaa, mikrokuitu- ja keinokuituvaatteita. Monet saippuat, pesuaineet, kemialliset tuotteet ja hankaavat kankaat voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Myös kuumuus ja hikoilu voivat aiheuttaa kutinaa.

Ihon on oltava puhdas ja kuiva hoitoistunnon aikana. Siksi on erittäin suositeltavaa, ettei säteilytetylle alueelle aseteta mitään vähintään 6 tuntia ennen tätä, jotta vältetään bolusvaikutuksen riski (säteilyannoksen suureneminen). Illalla voit peittää säteilytetyn alueen ohuelti perusvoiteella (vähintään 3 tuntia hoitokerran jälkeen). Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys syöpälääkäriin tai sädehoitoyksikköön.

Käytä mieluiten alkoholittomia ja hajusteettomia ihonhoitotuotteita. Käytä deodoranttia varoen äläkä ajele ihokarvoja tai käytä ihokarvojen poistoainetta haurastuneella iholla. Käytä aina UVA/UVB-suojaa, jonka suojakerroin on vähintään SPF50. Säteilytetty alue on erittäin altis auringonvalolle ja sitä on suojeltava koko elämän ajan.

Syöpähoito tappaa syöpäsoluja, mutta valitettavasti se voi myös muuttaa hiusten kasvua tai aiheuttaa niiden lähdön. Näin voi tapahtua muillekin ihokarvoille, myös kulmakarvoille ja silmäripsille.

On tärkeää valmistautua henkisesti edessä oleviin muutoksiin ja miettiä käytännön keinoja tottua uuteen tilanteeseen. Halutessasi voit käydä kokeilemassa peruukkeja ennen hiustenlähtöä. Hiusten puuttumisen vuoksi sinulla voi olla tavallista kylmempi. Käytä päähinettä tai huivia niin kauan, että hiuksesi alkavat jälleen kasvaa.

Huolehdi hiuspohjan kunnosta. Kokeile La Roche Posayn tuotteita hiuspohjan rauhoittamiseen ja suojaamiseen. Lue alta lisää hiuksiin liittyvistä muutoksista sekä siihen valmistautumiseta.  

Toisin kuin jotkut yleiset kemoterapiat, useimmat hormonihoidot ja kohdennetut hoidot eivät aiheuta kaikkien hiusten lähtöä tai hiusten ohenemista. Hiukset voivat kuitenkin ohentua hieman. Hiustyylistäsi riippuen oheneminen voi olla vain hyvin vähäistä tai sitten jokin alue saattaa olla selvästi harvempi.

Pese hiukset pienellä määrällä mietoa shampoota ja haaleaa vettä. Vältä voimak

SUOJAA
KYNTESI

Hoidot, erityisesti kemoterapia ja kohdennetut hoidot, saattavat heikentää kynsiä. Ne voivat kuivua, värjäytyä tai rikkoutua helpommin. Vaikutus kynsiin ei ole vakava ja kestää muutaman kuukauden hoidon lopettamisen jälkeen. Kynsiä kannattaa kosteuttaa ja suojata syöpähoitojen aikana.

Aloita käsivoiteen ja kynsinauhavoiteen käyttö. Nyt on hyvä aika löytää sopiva

kynsiä vahvistava ja suojaava voide. Hyvä, runsaasti piitä sisältävä kynsilakka suojaa ja vahvistaa kynsiä.