SYÖPÄDIAGNOOSIN
SAAMINEN

Syöpädiagnoosin saaminen voi olla hyvin vaikeaa ja nostaa esiin paljon kysymyksiä. Miten valmistaudut hoitoihin? Miten kerrot sairastumisesta lähimmäisillesi? Pitäisikö sinun kääntyä psykologin puoleen? Pystytkö jatkamaan työntekoa? Miten voit säilyttää sosiaalisen ja yksityisen elämän? Et ole yksin. Kun mielessäsi on kysymyksiä, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Syöpä voi tuoda arkeen monia muutoksia. Se voi vaikuttaa ihmissuhteisiin, perhe-elämään ja työhön sekä aiheuttaa fyysisiä muutoksia. Syöpähoidot voivat vaikuttaa  hiuksiin, ihoon ja kynsiin. Syöpähoidot, etenkin sädehoito ja kemoterapia, voivat usein aiheuttaa erilaisia ihoreaktioita.

ENNEN
HOIDON ALKUA

Ennen hoitojen alkua kannattaa opetella oikeanlainen rutiin ihon ravitsemiseen ja hoitamiseen. Paitsi että näin voit hoitaa ihoasi, parannat samalla henkistä hyvinvointiasi uudessa elämänvaiheessa. Iho kuivuu hoitojen aikana, joten valitse hellävaraisia tai herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Oikean kosteusvoiteen, voiteiden tai seerumien valinnan ohella on tärkeää suojata iho auringolta tuotteella, jonka suojakerroin on  SPF 30 - SPF 50+.

Potilasjärjestöjen tarjoama tuki ja vertaistuki voivat myös auttaa valmistautumaan hoitojen haasteisiin. Vertaistukea ja ammattiapua on saatavilla myös verkosta.

VALMISTELE 
KEHOA JA IHOA

Syöpähoidot voivat aiheuttaa muutoksia kehoon ja ihoon. Valmistautuminen voi auttaa ehkäisemään haittavaikutusten ilmaantumista.

Voit valmistella ihoasi hoitojen aiheuttamiin muutoksiin erilaisten ihonhoitotuotteiden avulla. Ihon kosteuttamiseen ja rauhoittamiseen tarkoitetut tuotteet ovat hyödyllisiä syöpähoitojen haittavaikutusten vähentämiseksi iholla. Ihon pH-arvolle sopiva puhdistustuote, oikeat kosteusvoiteet, voiteet ja aurinkosuoja voivat kaikki toimia yhdessä ja muodostaa sopivan yhdistelmän ihollesi.

 

SINUN EI TARVITSE
JÄÄDÄ YKSIN

Syöpädiagnoosi voi nostaa esiin monenlaisia tunteita. Potilasjärjestöt ja tukiryhmät on suunniteltu auttamaan kaikissa syöpään ja sen diagnoosiin liittyvissä asioissa.

Potilasjärjestöt ja tukiryhmät tarjoavat turvallisen ilmapiirin kokemusten jakamiseen ja yhteydenpitoon toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Ne tarjoavat tukea, ja mahdollisuuden tulla kuulluksi. Ne ovat mahdollisuus ilmaista itseään muille, tulla kuulluksi ja ymmärretyksi ja ne voivat vahvistaa itsetuntoa. Blogit, foorumit ja sosiaalinen media ovat syöpäpotilaiden arjessa ympäri maailmaa. Inspiroivia tarinoita on paljon. Etsi paikka, jossa voit kohdata vertaisiasi ja jakaa kokemuksiasi.