Mitä eroa on allergisella ja herkällä iholla?

Monille voi olla vaikeaa erottaa, onko iho jollekin aineelle allerginen tai vain erityisen herkkä. Tällaisia ovat esimerkiksi tilanteet, joissa olet ollut kosketuksissa tuotteen kanssa ja ihoasi alkaa yhtäkkiä punoittaa ja kuumottaa.

 

Mikäli epäilet allergiaa, ota aina yhteys lääkäriin tai ihotautilääkäriin. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä eroa on allergisella ja herkällä iholla ja millaisia oireita niiden yhteydessä yleensä esiintyy.

Mikä on allerginen iho?

Allergialle on tyypillistä immuunipuolustusjärjestelmän ylireagointi allergeeniin. Tämä on normaalisti melko vaaratonta eikä yleensä aiheuta ongelmia. Immuunipuolustus siirtyy hälytysvalmiuteen ja voi aiheuttaa allergisen reaktion, kuten epämiellyttäviä iho-oireita.

Allergiat ovat yksilöllisiä ja kehon immuunipuolustuksen herkkyys eri allergeeneille vaihtelee. Allerginen reaktio voi ilmetä monin eri tavoin: oireita voivat olla ihottuma, punoitus, kutina, turvotus ja jopa pienet näppylät, rakkulat ja ihottuma iholla.

Mikäli sinulla ilmenee allergian oireita, käänny aina lääkärin tai ihotautilääkärin puoleen. He testaavat, mille yksittäisille aineille saatat olla allerginen.

Lue lisää allergiaan taipuvaisesta ihosta täältä.

Mikä on herkkä iho?

Vaikka ihosi reagoisi, ei sinulla välttämättä ole allergiaa. Reaktio voi myös olla merkki siitä, että ihosi on erityisen herkkä.

Herkkyys voi olla myös vain ajoittaista - monet kokevat herkkyyden voimistuvan vuodenaikojen vaihtuessa. Se voi kuitenkin olla myös tasaista ja jatkuvaa. Herkkä iho on yleisesti ottaen herkempi ja reagoi helpommin ulkoisiin rasituksiin ja ihonhoitotuotteisiin. Herkän ihon tyypillisiä merkkejä ovat punoitus,  ihon polttelu, pistely ja kireys.

Lue lisää herkästä ihostatäältä.

TOLERIANE

TOLERIANE-tuotesarja on suunniteltu kosteuttamaan ja rauhoittamaan herkkää tai atopiaan taipuvaista ihoa.