ALLERGISET REAKTIOT:
SYYT, OIREET JA HOITOAllergiat ovat yhä yleisempiä, ja vuoteen 2050 mennessä puolet maailman ihmisistä tulee kärsimään jonkinlaisesta allergiasta*.


Allergioita on monenlaisia, mutta tässä artikkelissa keskitytään allergisten reaktioiden syihin, oireisiin ja hoitoon.

Allergisen reaktion syyt

Allergiset reaktiot ovat kehon tapa reagoida eri allergeeneihin. Allergisen ihon suojakerros on tavallista ihon suojakerrosta heikompi, jonka takia iho on alttiimpi reaktioille. Allergioista johtuvat ongelmat voivat olla toistuvia ja niiden voimakkuus voi vaihdella.

Ihon allergiset reaktiot liittyvät yleensä geeneihin ja ympäristöön. Saman perheen jäsenillä onkin usein toisiaan muistuttavia ihoreaktioita.

Allergisen reaktion oireet

Allergisen reaktion oireet voivat vaihdella, mutta ne ilmenevät usein ihottumana, kuten punoituksena, kutiamisena ja turvotuksena. Myös näppylöitä tai rakkuloita voi esiintyä, ja ne voivat muuttua haavoiksi.

Oireet voivat aiheuttaa epämukavaa tunnetta iholla, vaikka niitä esiintyisi vain rajallisella alueella. Joskus ne diagnosoidaan lievänä eryteemana (punoitus), ihon kuivumisena tai hilseilynä. Lisäksi iho voi olla märkivä ja kutiseva.

Aineen aiheuttaessa allergisen ihoreaktion punoitus on yleensä kohdassa, jossa iho on ollut kosketuksissa allergeenin kanssa. Siksi allergista ihoa kutsutaan myös kosketusallergiaksi.

Kontaktin toistuessa oireet voivat voimistua ja reaktio voi levitä.

Allergisten ihoreaktioiden hoito

Käänny aina lääkärin tai ihotautilääkärin puoleen etsiessäsi hoitoa ja apua allergiseen ihoreaktioon.

Osana hoitoa on usein tarpeen tehdä allergiatesti "lapputestin" muodossa allergian havaitsemiseksi.

On havaittu, että ihoreaktiot, kuten äkillinen punoitus ja kuumotus, voivat johtua myös herkästä ihosta. Lue lisää allergisen ja herkän ihon eroista täältä.

Jos lääkäri tai ihotautilääkäri tunnistaa yhden tai useamman allergeenin syylliseksi reaktioon, sinun on pyrittävä välttämään kosketusta niiden kanssa.

Allergeenista riippuen saat siihen sopivat ohjeet ja sinulle määrätään asianmukaista hoitoa. Allergioihin määrätään usein esimerkiksi antihistamiineja.

Hoidon ohella voit käyttää ihonhoitotuotteita, jotka auttavat rauhoittamaan ja kosteuttamaan ihoasi. Hypoallergeeniset ihonhoitotuotteet voivat minimoida allergisten ihoreaktioiden riskin, jos sinulla on allergiaan taipuvainen iho. Lue lisää täältä.


*WHO Estimation. GA2LEN. “Does rhinitis lead to asthma?” General practitioner. Esite 2007.

TOLERIANE

TOLERlANE-tuo tesarja on suunniteltu kosteuttamaan ja rauhoitta maan herkkää tai atopiaan taipuvaista ihoa.