NÄIHIN HERKKÄ IHO REAGOI:
SISÄISET JA ULKOISET TEKIJÄT

Article Read Duration 8 väh. luettu

Herkällä iholla on usein epämiellyttäviä tuntemuksia. Ne voivat olla esimerkiksi pistelyä, ihon kireä tunne, kutinaa tai polttavaa tunnetta, johon liittyy kuivuutta ja punoitusta. Perimmäisen syyn herkkään ihoon uskotaan liittyvän ihon suojamuurin (uloimman kerroksen) heikentymiseen, jossa voi olla yliherkkiä hermopäätteitä. Ne voivat reagoida harmittomiin sisäisiin ja ulkoisiin ärsykkeisiin (esimerkiksi kylmään säähän, tuuleen ja mausteiseen ruokaan). Ei tiedetä tarkalleen, miksi näin käy. Se kuitenkin tiedetään, että useat sisäiset ja ulkoiset tekijät voivat saada herkän ihon reagoimaan.


Ulkoiset tekijät:

• Lämpötilan muutokset ja tuuli
• Saasteet
• Aurinko
• Kuiva sisäilma
• Vesi

Sisäiset tekijät:

• Mausteinen ruoka
• Alkoholi
• Keliakia
• Hormonaaliset muutokset
• Stressi tai voimakkaat tunteet


Ihon herkkyyttä voidaan ottaa huomioon tiedostamalla näitä tekijöitä (jäljempänä annetaan tarkempia vinkkejä) sekä omaksumalla herkälle iholle sopiva ihonhoitorutiini, jossa hyödynnetään asiantuntijoiden kehittämän TOLERIANE-tuotesarjan tuotteita.

 

MILLAINEN ON
HERKKÄ IHO?

Epämiellyttävät tuntemukset voivat olla ominaisia herkälle tai herkästi reagoivalle iholle. Ne voivat ilmetä pistelynä, kireytenä, kutinana tai polttavana tunteena, johon joskus liittyy kuivuutta ja punoitusta. Mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä, olipa kyseessä kuiva, rasvoittuva tai sekaiho. Herkälle iholle ominaisia tuntemuksia voi esiintyä jatkuvasti, tai niitä voi ilmetä tiettyjen sisäisten tai ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta.

Haluatko tietää lisää siitä millainen herkkä iho sinulla on? Selvitä TÄSTÄ.

MIKÄ AIHEUTTAA
HERKÄN IHON?

Herkän ihon uskotaan johtuvan ihon yliherkistä hermopäätteistä, jotka reagoivat harmittomiin ärsykkeisiin lähettämällä signaaleja. Ei tiedetä tarkalleen, mistä tämä johtuu. Se kuitenkin tiedetään, että useat sisäiset ja ulkoiset tekijät voivat ärsyttää herkkää ihoa. Jatka lukemista, niin saat tietoa tärkeimmistä ihoa herkistävistä tekijöistä.

ULKOISET TEKIJÄT
JOTKA HERKISTÄVÄT IHOA

Herkän ihon ärtyminen voi johtua sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä. Tarkastellaanpa ensin ulkoisia tekijöitä.

 

Lämpötilan muutokset ja tuuli

Lämpö, kylmyys ja tuuli ovat ulkoisia tekijöitä, jotka voivat saada herkän ihon ärtymään. Ne aiheuttavat jyrkkiä lämpötilan muutoksia, jotka puolestaan vapauttavat kutinaa aiheuttavaa molekyyliä histamiinia ihossa. Tämä aiheuttaa ärsyttävää pistelyä tai kutinaa ja verisuonten laajenemista, mikä synnyttää punoitusta.

Mitä asialle voi tehdä: Säälle ei voi mitään, mutta voit välttää liian kuumia suihkuja tai kylpyjä sekä säätää keskuslämmitystä pienemmälle talvella ja ilmastointia pienemmälle kesällä. Voit vahvistaa ihon suojamuuria käyttämällä vain vahvistavia ainesosia sisältävää rauhoittavaa ihonhoitotuotetta, kuten TOLERIANE Sensitive -voidetta.


Saasteet

Saastehiukkaset voivat vaikuttaa herkkään ihoon. PM 2.5 -pienhiukkaset (pohjimmiltaan nokea) tarttuvat ihon pintaan, jossa ne voivat aiheuttaa oksidatiivista stressiä saaden ihon ärtymään. Tämä heikentää ihon suojamuuria, mikä aiheuttaa kuivuutta joka lisää entisestään ihon herkkyyttä

Mitä asialle voi tehdä: Jos sinulla on herkkä iho, voit valita tuotteita tuubeissa tai ilmatiiviissä pakkauksessa välttääksesi, että tuotteeseen ei pääse kontaminaatiota Pyydä apteekistasi TOLERIANE Sensitive -voidetta tuubissa.


Aurinko

Auringonvalo on hyödyllistä, mutta auringon ultraviolettisäteily voi aiheuttaa herkällä iholla oksidatiivisen stressin ja ärsytyksen, mikä voi tuntua epämiellyttävältä. Auringon UVA-säteet nopeuttavat ihon vanhenemista ja aiheuttavat ihon kimmoisuuden heikentymistä ja ryppyjen lisääntymistä.

Tutustu herkälle iholle soveltuviin anti-age ratkaisuihin  HYALU B5 : n avulla. Muista myös ANTHELIOS-aurinkosuojatuotesarjamme, jossa on korkea UVA- ja UVB-suoja. Sarjasta löytyy tuotteet herkälle iholla ja aurinkoherkälle iholle.

Mitä asialle voi tehdä: Sisällytä päivittäiseen ihonhoitorutiiniisi erityisesti herkälle iholle kehitetty aurinkosuojavoide, jossa on SPF 30 tai 50. Kokeile ANTHELIOS Ultralight Cream SPF50 + -tuotetta, jossa on erittäin korkea suoja UVA- ja UVB-säteilyä vastaan, ja joka on testattu erityisesti herkällä iholla ja silmänympärysiholla.

Lue lisää UVA- ja UVB-suojasta TÄÄLTÄ.

SISÄISET TEKIJÄT
HERKÄLLE IHOLLE

Tutustutaanpa nyt sisäisiin tekijöihin, jotka voivat saada ihon reagoimaan.


Mausteinen ruoka

Oletko huomannut ihosi reagoivan voimakkaasti maustettuihin ruokiin? Se ei ole sattumaa, sillä mausteiset ruoat sisältävät kapsaisiinia, joka voi laukaista ihon ärsytysreseptorit. Seurauksena ovat herkkäihoisille turhankin tutut epämiellyttävät tuntemukset. Monilla iho myös saattaa punoittaa mausteisen ruoan nauttimisen jälkeen.

Mitä asialle voi tehdä: Mausteiset ruoat ovat toki herkullisia, mutta jos ihosi on herkkä tai herkästi reagoiva, voit halutessasi välttää niitä. Jos siis syöt intialaisessa ravintolassa, mieto korma on vähemmän tulinen valinta.


Alkoholi

Alkoholi on merkittävä ihoa herkistävä tekijä pääosin kahdesta syystä: Ensinnäkin se laajentaa verisuonia, mikä aiheuttaa ihon taipuvaisuutta punoitukseen. Toiseksikin se toimii ihoa kuivattavana diureettina (elimistöstä vettä poistavana aineena), jolloin ihosta tulee alttiimpi ulkoisille haittavaikutuksille.

Mitä asialle voi tehdä: Aina on hyvä pysyä kohtuudessa. Voit halutessasi vähentää alkoholinkulutustasi, jos sinulla on herkkä iho.

 

Hormonaaliset muutokset

Monet naiset havaitsevat ihon herkistyvän hormonaalisten vaihtelujen vaikutuksesta, kuten kuukautiskierron tai vaihdevuosien myötä. Hormonaaliset muutokset voivat saada ihon punoittamaan.

Mitä asialle voi tehdä: Jos ihon punoitus on ongelma, aivan ensiksi kannattaa suihkuttaa iholle rauhoittavaa antioksidanttista La Roche-Posay Thermal Spring Water -lähdevettä. Varmista myös, että ihonhoitorutiinisi soveltuvat nimenomaisesti herkälle iholle.


Stressi tai voimakkaat tunteet

Joillakin ihmisillä stressi ja voimakkaat tunteet voivat herkistää ihoa. Mielentilat voivat saada ihon hermopäätteet lähettämään signaaleja, jotka aiheuttavat epämukavaa oloa ja laajentavat kasvojen ja kaulan verisuonia, mikä voi aiheuttaa punoitusta ja saada kasvot ja niskan kuumaksi.

Mitä asialle voi tehdä: Jos havaitset, että ihosi tuntuu epämukavalta tai punoittaa stressaavissa tilanteissa, aivan ensimmäiseksi kannattaa pyrkiä hallitsemaan stressiä. Mindfulness-tekniikka on osoittautunut erittäin hyödylliseksi tähän.

Onneksi herkkää ihoa voi hoitaa ja herkkyyttä rauhoittaa oikein valituilla ihonhoitotuotteilla. Hyvä valinta on esimerkiksi TOLERIANE Sensitive, joka sisältää lipidejä ihon suojamuuria vahvistamaan vahvistamaan, ja jolla on prebioottinen vaikutus

Klikkaa TÄTÄ, niin voit tutustua kokonaisvaltaiseen herkän ihon hoitorutiiniin.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

MEILTÄ LÖYTYY
TUOTESARJA MYÖS TÄHÄN

TOLERIANE-tuotesarja on suunniteltu kosteuttamaan ja rauhoittamaan herkkää tai allergiaan taipuvaista ihoa.

KORKEAT TUOTEKEHITYKSEN
STANDARDIMME

laroche posay turvallisuussitoumus tuote hypoallergeeninen malli lähikuva

KEHITETTY
SIEDETTÄVYYTEEN KESKITTYEN

Katso lisää
Tuotteemme on kehitetty herkkää ihoa ja herkästi reagoivaa ihoa kunnioittaen.
Dokumentoitu tehokkuus ja siedettävyys.
laroche posay turvallisuussitoumus kaava suoja tuote pää

KOOSTUMUSTA SUOJAAVA PAKKAUS
SIEDETTÄVYYS JA TEHOKKUUS

Katso lisää
Me käytämme koostumusta suojaavia pakkauksia ja vain tarvittavia säilöntäaineita, jotta tuotteet ovat optimaalisesti siedettyjä ja tehokkaita.
laroche posay turvallisuussitoumus olennainen aktiiviannos tuote pää

AINOASTAAN VÄLTTÄMÄTTÖMIMMÄT AINESOSAT
 AKTIIVISINA PITOISUUKSINA

Katso lisää
Tuotteemme on kehitetty yhteistyössä ihotautilääkäreiden kanssa, ja tuotteemme sisältävät vain tarvittavat ainesosat, tarvittavina aktiivisina pitoisuuksina.
laroche posay turvallisuussitoumus herkkä iho malli vauva

YKSILÖLLISTÄ
IHONHOITOA
 USEIMPIIN TARPEISIIN

Katso lisää
Tuotteistamme löytyy sopivia tuotteita useimpiin tarpeisiin: herkkä iho, rasvoittuva iho tai epäpuhtauksiin taipuvainen iho, kuiva iho, heikentynyt iho, punaisuuteen taipuva iho ja monet muut tarpeet.

LUE LISÄÄ
HERKÄSTÄ IHOSTA

placeholder HERKÄN IHON
RATKAISUT
Lue lisää
placeholder HOIDA JA KOSTEUTA
TIUKKAA JA KUIVAA IHOA
Lue lisää