AURINKOSUOJA: Miksi aurinkovoide on tärkeää uv-säteilyyn

Article Read Duration 10 väh. luettu

Aurinko on hyödyllistä pieninä annoksina mielialalle ja D-vitamiinitasolle. Voimakas auringolle altistuminen aiheuttaa haitallisia lyhytaikaisia ja pitkän aikavälin vaikutuksia. Lyhyellä aikavälillä UV-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa:

 • Auringonpolttamia ja ihon palamista

 • Aurinkoihottumaa

 • Pigmenttimuutoksia

 • Ihon ikääntymistä

 • Valoherkkyyttä

 • Immunosuppressiota UV-säteilystä

Pidemmällä aikavälillä aurinko aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja voi aiheuttaa kahta ihosyöpätyyppiä:

 • Tyvisolusyöpää

 • Melanoomaa

UV-säteilylle altistumisesta aiheutuvien lyhyt- ja pitkäaikaisten vahinkojen välttämiseksi käytä päivittäin iholla aurinkosuojatuotetta UVB- ja UVA-säteilyä vastaan. Ole fiksusti auringossa, eli hakeudu varjoon, kun aurinko paistaa voimakkaimmillaan ja käytä hattua, aurinkolaseja sekä suojaavia vaatteita.AURINKO: PARAS PIENINÄ ANNOKSINA

Aurinko on välttämätöntä elämälle. Pieninä annoksina sillä on myönteinen vaikutus

 • Mieliala: Auringolla voi olla positiivinen vaikutus tiettyihin kausiluonteisiin masennuksen muotoihin.

 • D-vitamiinisynteesi : D-vitamiini ja kalsium ovat elintärkeitä luuston hyvinvoinnille. Näiden positiivisten vaikutusten saamiseksi riittää 15 minuuttia aurinkoa päivässä.

Voimakkaina ja pidempiaikaisina annoksina auringonpaiste voi myös olla vaarallista. Auringolle altistuminen voi johtaa auringonpolttamiin, aurinkoihottumaan ja näppyihin, ennenaikaiseen ihon vanhenemiseen ja lisääntyneeseen ihosyövän riskiin.

LYHYTAIKAISET VAIKUTUKSET LIIALLISELLE AURINGONOTOLLE

UV-säteillä on useita haitallisia vaikutuksia ihoon lyhyellä aikavälillä. Auringonpolttamissa auringonsäteet hajottavat DNA:n kemiallisia sidoksia , mikä voi johtaa sen katkeamiseen. Kun solu havaitsee DNA-vaurioita, se voi aiheuttaa apoptoosin, eli ohjelmoitu solukuolema, tai solu voi tuhota itsensä. Tämä johtaa ihon tulehdusprosessiin: verisuonet laajenevat, jolloin iho alkaa punoittaa. Tulehdusvälittäjäaineet herkistyvät, mikä tekee ihosta erittäin herkän ja kivuliaan. Auringonpolttamat luokitellaan usein 1. asteen palovammaksi sen vakavuudesta riippuen ja ne johtuvat pääasiassa UVB-säteistä.
Auringonpolttamat ovat muutakin kuin vain epämukavuuden lähde: Auringossa palaminen voi lisätä riskiä kehittää ihosyöpä.

Fiksu aurinkokäyttäytyminen ja aurinkosuojatuoteet voivat vähentää merkittävästi sinun ja perheen jäsentesi auringonpolttamien ja tulevan ihosyövän riskiä.
Aurinkosuojatuotteet sisältävät aurinkosuodatin ainesosia, jotka imevät itseensä UV-säteilyä ja niiden energiaa, estääkseen niiden kykyä imeytyä ihoon ja aiheuttamasta vahinkoa. Varmista, että aurinkosuojassasi on korkea tai erittäin korkea UVB-suoja (katso SPF).

PITKÄAIKAISET VAIKUTUKSET AURINGOLLE ALTISTUMISEEN

Kaikkien näiden auringolle altistumisen lyhytaikaisten (ja yleensä palautuvien) vaikutusten lisäksi auringolla voi olla myös pitkän aikavälin vaikutus ihoon. Se jakautuu kahteen pääluokkaan: Ennenaikainen ihon vanheneminen ja ihosyöpäriski.


UV JA ENNENAIKAINEN IHON VANHENEMINEN

UVA-säteet voi vahingoittaa ihon rakenteita, kuten kollageeni- ja elastiinikuituja. Ajan myötä auringolle altistuminen voi aiheuttaa ihon ohenemista ja himmenemistä, mikä voi johtaa sileyden ja kimmoisuuden menetykseen sekä korostuneisiin ryppyihin. UVB-säteet stimuloivat myös epätasaista ja epäsäännöllistä pigmenttituotantoa ihon ulkokerroksessa (orvaskedessä), mikä johtaa tummiin läiskiin (tunnetaan myös pigmenttiläiskinä ja epätasaiseen ihonsävyyn. Nämä ihon muutokset tunnetaan maailmanlaajuisesti termillä photo-ageing, valovanheneminen.


PÄIVITTÄINEN KASVOJEN AURINKOSUOJA VANHENEMISEN MERKKIEN VÄHENTÄMISEKSI

Photo-ageing (valovanheneminen) riskin vähentämiseksi muista fiksu käyttäytyminen auringossa ja käytä laajaa päivittäistä kasvojen UVA- ja UVB-aurinkosuojavoidetta, joka sopii herkälle iholle korkealla suojakertoimella (SPF 50+).

Hyvä tietää: Iho voi altistua jopa harmaana ja sateisena päivänä UV-säteille, jotka vähitellen aiheuttavat ihon vanhenemista. Suojaa ihoasi käyttämällä aurinkosuojavoidetta joka päivä, ei vain silloin, kun on lämmintä ja aurinkoista.

UV JA IHOSYÖPÄRISKI

Pitkät lomat, kaipuu yhä aurinkoisempiin kohteisiin, ulkoilu ja rusketus voivat selittää ihosyövän lisääntymistä. Tämä johtuu siitä, että auringolle altistuminen voi usein olla ihosyövän syy. Se lisää kahden päätyypin esiintymisriskiä: Tyvisolusyöpä ja melanooma. Entäs hyvät uutiset? Useimmat ihosyöpätapauksista ovat hoidettavissa, kunhan ne havaitaan aikaisin. Siksi suosittelemme tutkimaan ihoasi ja luomiasi sekä oppimaan järkevät tavat auringolta suojautumiseen.


TYVISOLUSYÖPÄ

Tyvisolusyöpä, eli basaliooma, on yleisin ihosyövän muoto. Se on yleisempää iäkkäillä ihmisillä, jotka ovat altistuneet suuria määriä auringolle vuosien varrella. Se on myös yleisintä vaaleammilla fototyypeillä (ihmiset, joilla on vaalea iho, vaaleat hiukset, vaaleat silmät ja pisamia), ja sitä esiintyy yleensä auringolle altistuvilla ihoalueilla, kuten kasvot ja päänahka. Tyvisolusyöpä voi näyttää kohonneelta ihoalueelta, jonka yli kulkee verisuonia, tai ihon pinta on rikkoutunut, jolloin se näyttää haavalta.
Tyvisolusyövällä on erinomainen ennuste, sillä se kasvaa hitaasti, eikä sillä ole taipumusta levitä muihin kehon osiin, kuten muut syövät. Käänny aina lääketieteen ammattilaisten puoleen kuten lääkärin tai ihotautilääkärin ja hakeudu lääketieteellisiin tutkimuksiin, jos epäilet tyvisolusyöpää. Riskiä tyvisolusyöpään voidaan vähentää käyttämällä UVA- ja UVB-aurinkosuojatuotetta aina(erityisesti altistuneilla alueilla) ja fiksuilla aurinkosuojaustottumuksilla.


MELANOOMA

Melanooma on vaarallisin ihosyövän muoto ja se voi kehittyä missä tahansa iässä. Se on yleisempää henkilöillä, joilla on vaaleampi fototyyppi ja henkilöillä, joilla on paljon luomia, mutta sitä voi esiintyä myös kenellä tahansa. Se on ihon pigmenttiä tuottavien solujen, melanosyyttien, syöpä ja se esiintyy usein luomena:
 • joka on epäsymmetrinen,

 • jossa on epäsäännölliset reunat,

 • jossa on eri värejä,

 • jonka halkaisija on yli 6 mm,

 • joka muuttuu nopeasti ajan kuluessa.
Kuten tyvisolusyövänkin kohdalla, melanooman ensisijainen syy on UV-altistuminen.
Melanooman ennuste riippuu kasvaimen koosta, paksuudesta ja siitä, onko pintaiho rikkoutunut. Ongelmat voi havaita ajoissa useilla tavoilla: ryhdy ihon tarkistajaksi La Roche-Posayn SAVE YOUR SKIN-sivulla ja tarkista ABCDE-menetelmällä sinun ja lähimmäisten luomet. Useimmat tapaukset ihosyövistä on hoidettavissa, jos ne havaitaan aikaisin.
Etsi aina neuvoa lääketieteen ammattilaiselta kuten lääkäriltä tai ihotautilääkäriltä ja hakeudu lääketieteellisiin tutkimuksiin, jos epäilet ihosyöpää. Suojaa ihoasi UVA- ja UVB-aurinkosuojavoiteilla.
Suurin osa melanoomista on ehkäistävissä oikealla UVA-UVB-aurinkosuojalla. Melanoomariskiä voi vähentää:
 • Vauvat ja alle 3-vuotiaat lapset eivät saa altistua suoralle auringonpaisteelle, ja heidät on suojattava aurinkosuojatuotteella jopa varjossa.

 • Yli 3-vuotiaiden lasten tulee käyttää aurinkosuojaa paljaalla iholla, kun he ovat auringossa. Heidän tulee käyttää hattuja, aurinkolaseja ja suojaavia vaatteita sekä hakeutumaan varjoon, kun aurinko on voimakkaimmillaan keskipäivällä.

 • Aurinkosuojan käyttöä ja hyviä aurinkokäyttäytymistottumuksia tulisi jatkaa koko elämän ajan.
Lapsuus on sopiva aika oppia turvallista käyttäytymistä auringossa, koska auringonpolttamat lapsuudessa, voivat lisätä riskiä melanoomalle. Lisäksi juurrutetaan heihin tapoja, joista on heille hyötyä koko heidän loppuelämänsä ajan.
Lue lisää lasten aurinkovoiteista TÄÄLTÄ.

ANTHELIOS

ANTHELIOS on aurinkosuojatuotemarkkinoiden edelläkävijä. Sen laajakirjoinen, erittäin korkea suoja on tulosta jo yli 25 vuoden kliinisestä tutkimuksesta aurinkoherkällä ja herkällä iholla.

LUE LISÄÄ
AURINGOLTA SUOJAAMISESTA