Rasvoittuva iho: Puhdistustuotteet ja kasvovoiteet rasvoittuvalle iholle

Article Read Duration 5 väh. luettu

Useimmilla meistä on jossain vaiheessa elämäämme rasvoittuva iho, joka johtuu ihohuokosten liiallisesta talinerityksestä. Rasvoittuvaa ihoa on tärkeää oppia hoitamaan epäpuhtauksien, kuten mustapäiden ja finnien välttämiseksi.

Alta löydät kuusi hyvää ihonhoitovinkkiä rasvoittuvalle iholle:

 1. Käytä hellävaraista puhdistustuotetta, kuten 3-in-1 micellar puhdistusvesi tai vaahtoavia puhdistustuotteita
 2. Kosteuta ihoa kosteusvoiteella, jossa on talineritystä vastustavia ominaisuuksia
 3. Valitse ei-komedogeenisiä meikkituotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia
 4. Poista meikki aina huolellisesti päivän päätteeksi
 5. Puhdista tai vaihda tyynyliinasi vähintään kerran viikossa bakteerikasvun torjumiseksi.
 6. Syö terveellisesti ja tasapainoisesti: rajoitetusti prosessoituja hiilihydraatteja, sokeria ja maitotuotteita.

On tärkeää valita erityisesti rasvoittuvalle iholle kehitettyjä puhdistustuotteita, kosteusvoiteita ja aurinkovoiteita. Etsi ei-komodegeenisia tuotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia.

MITÄ TARKOITTAA RASVOITTUVA IHO?

Ihon rasvoittuminen johtuu liiallisesta talinerityksestä, joka näkyy yleensä kiiltävinä kohtina kasvojen keskiosassa, erityisesti otsan ja nenän alueella. Ihohuokoset laajenevat ja iho on paksumpi.

Myös selän tai esimerkiksi hiuspohjan iho voi rasvoittua. Hiukset saattavat tuntua rasvaisilta ja likaisilta nopeammin. Vaikeimmissa tapauksissa rasvoittuva iho tuntuu jo kosketettaessa.

MIKSI IHOSI ON RASVOITTUVA?

Rasvoittuva iho on yleistä pääasiassa kasvojen alueella ja hiuspohjassa. Ihon talirauhaset tuottavat liikaa talia, mikä rasvoittaa ihoa. Ihohuokosista erittyvän talin on tarkoitus suojata ihoa kuivumiselta.

Rasvoittuvan ihon positiivisena puolena voidaan pitää sitä, että kyseinen ihotyyppi on pitkällä aikavälillä vähemmän altis rypyille. Ilman oikeanlaisia ihonhoitotuotteita rasvoittuva iho voi kuitenkin luoda täydelliset olosuhteet mustapäille, finneille tai muille ihon epäpuhtauksille.

YLEISIÄ SYITÄ IHON RASVOITTUMISEEN

Tiedämme, että ihohuokosten liiallinen talineritys on merkittävin syy ihon rasvoittumiseen. Mikä sitten aiheuttaa liiallista talineritystä?

Seuraavista kappaleista löydät joitakin yleisimmistä syistä ihon liialliseen talineritykseen:.

 

HORMONIT

Hormonaaliset muutokset voivat stimuloida talin tuotantoa. Hormonitasot vaihtelevat esimerkiksi murrosiässä, ennen kuukautisia sekä raskauden ja vaihdevuosien aikana. Myös stressi tai jokin sairaus voivat aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa ja ihon rasvoittumista.

 

RUOKAVALIO

Liiallinen transrasvojen, prosessoitujen hiilihydraattien, sokerin ja maitotuotteiden käyttö voi aiheuttaa ihon rasvoittumista. Tasapainoinen ruokavalio on hyväksi paitsi iholle myös yleiselle terveydelle.
Rasvaiset ruoat eivät kuitenkaan aiheuta ihon rasvoittumista. Esimerkiksi rasvaisen kalan syömisellä voi olla itse asiassa erittäin hyödyllinenkin vaikutus ihon tasapainoon. Maitotuotteiden ja korkean glykeemisen indeksin sisältävien ruokien (kuten jauhojen tai sokerin) liiallinen nauttiminen voi kuitenkin jossain tapauksissa aiheuttaa ihon rasvoittumista ja näppyjä. Tasapainoinen ja runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja kuitupitoisia ruokia sisältävä ruokavalio on yleisesti hyväksi sinulle ja ihollesi.

 

ILMASTO

Kuuma ja kostea sää voi stimuloida talintuotantoa. Ihosi saattaakin rasvoittua kesäkuukausina normaalia enemmän.

 

PERIMÄ

Monien kohdalla taipumus suurempaan talineritykseen on perittyä. Vaikka suuremman talinerityksen haittapuolena on rasvoittuva iho, rasvoittuva iho on paksumpi ja vähemmän altis rypyille.

 

IHON LIIALLINEN PESEMINEN

Mitä enemmän kuorit ja poistat ihon luonnollista talia, sitä enemmän ihosi pyrkii palauttamaan kosteustasapainonsa.

 

KOSMETIIKKA

Jotkut meikkituotteet voivat tukkia ihohuokosesi, mikä voi saada ihon rasvoittumaan nopeammin ja mahdollisesti aiheuttaa epäpuhtauksia, kuten finnejä. Myös liian kovat tuotteet voivat vaurioittaa ihoa ja lisätä talintuotantoa.

 

LÄÄKKEET

Jotkin reseptilääkkeet aiheuttavat ihon kuivumista. Ihosi tuottaa tällöin enemmän talia kompensoidakseen menetettyä kosteutta.

PUHDISTUSTUOTTEET RASVOITTUVALLE IHOLLE

Suosittelemme käyttämään sekä puhdistustuotetta, kosteuttavaa kasvovoidetta, että aurinkosuojaa (SPF) päivittäisessä ihonhoitorutiinissasi. Alta löydät lisätietoja rasvoittuvalle iholle sopivista tuotteista.

VAIHE 1: PUHDISTA IHOSI AAMUIN ILLOIN

Liiallinen talin tuotanto sitoo helposti likaa ja bakteereja ihohuokosiin, minkä vuoksi ihon puhdistaminen ja meikin huolellinen poistaminen on erittäin tärkeää. Talia erittyy myös nukkuessasi, joten kasvot on hyvä puhdistaa hellävaraisesti myös aamulla. Liikunta on hyväksi ihollesi, mutta bakteereja ja likaa voi kertyä ihohuokosiisi treenin aikana, mikä voi aiheuttaa epäpuhtauksia. Suosittelemmekin poistamaan meikin ennen liikuntaa ja puhdistamaan kasvojen ja vartalon ihon treenin jälkeen.

 

 • Voit käyttää talin tuotantoa vähentävää miselli-vettä, kuten EFFACLAR 3-in-1 Micellar Puhdistusvettä meikin poistamiseen ja ihon hellävaraiseen puhdistamiseen.
 • Mikäli suosit vaahtoavaa puhdistustuotetta, suosittelemme EFFACLAR Puhdistusgeeliä+M, joka on suosituin puhdistustuotteemme. Taputtele kasvot puhdistuksen jälkeen kuiviksi pehmeällä, puhtaalla pyyhkeellä.
 • Jos ihosi on taipuvainen rasvoittumaan myös selästä ja hartioista, suosittelemme käyttämään koko keholle suunnattua EFFACLAR mikrokuorivaa puhdistusgeeliä. Kätevä 400 ml pumppupullo riittää useampaan suihkukertaan.

Vaikka perinteisillä voimakkailla saippuoilla puhdistaminen saattaa vaikuttaa houkuttelevalta, emme suosittele niiden käyttöä. Tiesitkö, että mitä voimakkaammin yrität puhdistaa ihosi, sitä enemmän talia ihosi tuottaa tilalle? Siksi onkin tärkeää käyttää rasvoittuvalle ihotyypille suunniteltuja tuotteita ja välttää käyttämästä mitään liian voimakasta tai hankaavaa tuotetta.

KOSTEUTTAVA KASVOVOIDE RASVOITTUVALLE IHOLLE

Monesti luullaan, että kosteusvoiteen käyttö tekee ihosta rasvoittuvan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa!

Korjaavan kosteusvoiteen käyttö auttaa suojaamaan ja kosteuttamaan ihoa. Kosteutettu iho ei ole sama asia kuin rasvoittuva iho. Kosteutettu iho sisältää runsaasti vettä, kun taas rasvoittuvassa ihossa on talia tai lipidejä. Oikeanlainen rasvoittuvalle iholle tarkoitettu kosteusvoide lisää ihon vesipitoisuutta, mikä itse asiassa vähentää ihon tuottaman talin määrää.

VAIHE 2: MUISTA KOSTEUTTAVA KASVOVOIDE

Rasvoittuvalle iholle tarkoitettu kosteuttava kasvovoide on tärkeä osa päivittäistä ihonhoitorutiiniasi. Tietyt kasvovoiteet voivat auttaa säätelemään ihon kosteutta ja talintuotantoa tehden ihosta samalla mattapintaisen.

 • Mikäli ihosi on rasvoittuva ja kiiltävä, kokeile EFFACLAR Mat - kosteusvoidetta. Tämä voide tekee ihosta mattapintaisen sekä vähemmän kiiltävän ja rasvoittuvan.
 • Toinen mainio vaihtoehto on EFFACLAR K(+) -kosteusvoide, jolla on talintuotantoa vastaan taisteleva vaikutus. Tali tekee ihosta kiiltävän ja tukkii ihohuokosia.
 • Mikäli sinulla on epäpuhtauksiin ja akneen taipuvainen iho, suosittelemme vahvasti EFFACLAR Duo+M -kosteusvoidetta, joka vaikuttaa näkyvästi epäpuhtauksiin jo 12 tunnin kuluessa (instrumentaalinen tutkimus, 43 henkilöä).

MUISTA AURINKOSUOJA MYÖS RASVOITTUVALLE IHOLLE

Aurinko voi auttaa rasvoittuvaa ihoa ja epäpuhtauksia lyhyellä aikavälillä. Kesän jälkeen epäpuhtauksia voi kuitenkin esiintyä enemmän, mitä kutsutaan niin sanotuksi rebound-ilmiöksi. Siksi onkin tärkeää muistaa käyttää aurinkosuojaa, vaikka iho olisi rasvoittuva.

VAIHE 3: KÄYTÄ AURINKOSUOJAA PÄIVITTÄIN

Kasvosi altistuvat auringolle ympäri vuoden – myös kylminä ja pilvisinä päivinä. Aurinkovoidetta tulisi siis käyttää päivittäin.

 • Suosittelemme käyttämään korkean suojakertoimen (SPF50+) sisältävää aurinkovoidetta, joka ei rasvoita ihoa tai tuki ihohuokosia. Koostumukseltaan kevyt ANTHELIOS UVmune Ultra Light SPF50+ sopii kaikille ihotyypeille.

MEIKKITUOTTEET RASVOITTUVALLE IHOLLE

Rasvoittuvan ihon meikkaaminen voi olla välillä haastavaa. Meikit saattavat tukkia ihohuokosia ja lisätä ihon talineritystä. Suosittelemmekin etsimään erityisesti rasvoittuvalle iholle kehitettyjä tuotteita

Lisää rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle suunniteltuja TOLERIANE MEIKKI tai EFFACLAR -tuotteita löydät napsauttamalla oheisia linkkejä

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi. Kysy lisätietoja aknen hoidosta ihotautilääkäriltä tai lääkäriltä.

EFFACLAR
RASVOITTUVALLE JA EPÄPUHTAUKSIIN TAIPUVAISELLE IHOLLE