AIKUISIÄN AKNE JA EPÄPUHDAS IHO AIKUISELLA LISÄÄNTYY

Article Read Duration 5 väh. luettu

Yhä useammat miehet ja naiset kärsivät aikuisiän aknesta, hormoninäpyistä ja muuten epäpuhtauksiin taipuvaisesta ihosta. Akne ja epäpuhtauksiin taipuvainen iho ei ole vain teinien haaste. Epäpuhtauksiin taipuvainen iho ja aikuisiän akne on yhä enemmissä määrin aikuisten haaste.

Aikuisiän akne ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Tällä hetkellä noin 51 %:lla 20-29-vuotiaista naisista on aikuisiän akne, kun taas luku on noin 35 prosenttia 30–39-vuotiaissa, 26 prosenttia 40–49-vuotiaissa ja 15 prosenttia yli 50-vuotiaissa naisissa.* Tutkimukset osoittavat myös, että naisten taipumus akneen ja epäpuhtaaseen ihoon on lisääntynyt.**

MIKÄ AIHEUTTAA AIKUISIÄN AKNEA JA HORMONINÄPPYJÄ AIKUISELLA?

Yleisiä syitä muun muassa akneen ja hormoninäppyihin aikuisella voivat olla:

  • Hormonaaliset muutokset
  • Stressi
  • UV-säteily
  • Perinnöllisyys
  • Ilmansaasteet
  • Ruokavalio

Joillakin on jatkuva taipumus akneen ja se on ollut heillä teini-iästä lähtien. Kuitenkin myös ne aikuiset, joilla ei ole ollut aknea pitkään aikaan, voivat havaita aknea ja epäpuhdasta ihoa. Henkilöt, joilla ei ole koskaan ollut aknea ennen, voivat myös alkaa kärsiä aikuisiän aknesta.

AIKUISIÄN AKNEN TUNNUSMERKIT

Aikuisilla on useammin taipumus retentionaaliseen akneen, kun taas teini-ikäisillä on enemmän tulehduksellista aknea.

Retentionaalinen akne muodostuu, kun huokoset tukkeutuvat rasvasta ja kuolleista ihosoluista. Se näkyy usein valkopäinä, jotka voivat muuttua finneiksi. Kun tukkeutunut huokonen kasvaa, altistuu rasva ilmalle ja muuttaa sen mustaksi. Tätä kutsutaan mustapääksi. Monet uskovat, että mustapäitä aiheuttaa lika, mutta näin ei ole.

MITÄ VOIDAAN TEHDÄ AIKUISTEN AKNELLE?

Osalle voi olla vaikeaa hyväksyä epäpuhtauksiin taipuvaista ihoa, kun on jo pitkällä aikuisiässä ja kaikki on muuten kunnossa.

Riippuen aikuisiän aknen vakavuudesta, voi kohdennettu ihonhoito ja apteekin hyvät neuvot usein jo auttaa. Tarvittaessa voi myös kääntyä lääkärin tai ihotautilääkärin puoleen saadakseen apua ihon hoidossa.

*Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 (2008).

**Bagatin, Edileia et al. Adult female acne: a guide to clinical practice. Anais brasileiros de dermatologia vol. 94,1 (2019).

EFFACLAR
RASVOITTUVALLE JA EPÄPUHTAUKSIIN TAIPUVAISELLE IHOLLE