MITÄ MUSTAPÄÄT OVAT?

Article Read Duration 3 väh. luettu

Mustapäät, eli avoimet komedonit tai ihomadot, saattavat muistuttaa pieniä likatäpliä, mutta itse asiassa ne ovat tukkeutuneita huokosia, joissa on sekoitus talia ja ihosoluja, jotka ovat tummuneet jouduttuaan kosketuksiin ilman kanssa. Niitä esiintyy yleisimmin nenässä ja kasvojen keskiosassa.

Mustapäät ovat ihon epäpuhtauksia, jotka on usein helppo nähdä esimerkiksi nenänpäässä tai poskissa. Ne ovat yleensä väriltään tummia ja aiheuttavat pieniä kohoumia iholla. Toisin kuin jotkut muut näppylät, ne eivät ole tulehtuneita, joten niihin ei satu koskettaessa. Mustapäitä esiintyy pääasiassa kasvojen keskiosassa, mutta niitä voi ilmestyä myös selkään, rintaan, kaulaan, käsivarsiin, hartioihin ja korviin.

Alempana lisää siitä, mikä aiheuttaa mustapäitä ja mitä voi yleisesti tehdä vähentääkseen tai jopa päästäkseen kokonaan eroon mustapäistä.

MIKÄ AIHEUTTAA MUSTAPÄÄT?

Mustapäiden, eli ihomatojen, syynä ovat tukkeutuneet karvatupet. Karvatupet sisältävät itse karvan lisäksi talirauhasen, joka tuottaa ihoa pehmentävää talia. Kuolleet ihosolut ja tali kerääntyvät ja muodostavat eräänlaisen tulpan, joka tummentuu jouduttuaan kosketuksiin ilman kanssa. Ilma hapettaa sen samoin kuin leikattu hedelmä muuttaa väriään, kun se jätetään ilmalle alttiiksi.

Mustapää on yksinkertaisesti talikertymä, jossa on seassa epäpuhtauksia jostakin bakteerista. Kehosi ei pidä mustapäitä uhkana, mutta pienet mustat jäljet voivat silti tuntua ja näyttää epämiellyttäviltä.

Hyvä uutinen on, että mustapäitä on täysin mahdollista vähentää, vaikka se voi olla haastavampaa kuin muiden ihon epäpuhtauksien kanssa. Mustapäiden vähentäminen tai niistä jopa kokonaan eroon pääseminen vaatii kärsivällisyyttä.

MITEN MUSTAPÄÄT SAA POIS?

Mustapäitä pystyy usein vähentämään tai jopa kokonaan poistamaan sopivalla ihonhoitorutiinilla.

  • Kuorivat tuotteet auttavat puhdistamaan ihohuokosiasi kuolleista soluista ja talista, joka voi tukkia ihohuokosia.
  • Käytä kosteusvoidetta, joka on kehitetty epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle, koska ihon kosteustasapaino on hyvä pitää oikeana, jotta iho ei tuota liikaa talia.
  • Muista käsitellä ihoasi aina hellävaraisesti, ärsytyksen ja punoituksen välttämiseksi.

Mikäli oikea ihonhoitorutiini ei ole vähentänyt tai poistanut mustapäitä, voit halutessasi miettiä ihotautilääkärillä käyntiä tutkimuksia varten. Ihotautilääkärit osaavat arvioida minkälainen hoito sinulle sopii.

Muista kuitenkin olla kärsivällinen ihonhoitorutiinisi kanssa, sillä näkyvien tuloksien saaminen mustapäiden kanssa voi viedä paljonkin aikaa.

EFFACLAR
RASVOITTUVALLE JA EPÄPUHTAUKSIIN TAIPUVAISELLE IHOLLE