IHONHOITO JA NUOREN AKNEN HOITO

Article Read Duration 3 väh. luettu

Epäpuhtauksiin taipuvainen iho ja sitä kautta nuorten akne johtuu usein hormonaalisista muutoksista. Ihosta tulee murrosiässä rasvoittuvampi. Useimmat nuoret saavat näppylöitä, yleensä kasvojen alueelle, kuten kaulaan, leukaan ja hiusrajaan, mutta myös rintaan ja selkään.


Usein kunkin ihotyypille sopiva nuoren ihonhoito voi olla ratkaisu aknea vastaan, mutta mikäli kyseessä on vakava akne suosittelemme olemaan yhteydessä lääkäriin tai ihotautilääkäriin.


•      Noudata ihonhoitorutiinia, joka sopii rasvoittuvalle ja epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.

•      Vakavaan akneen suosittelemme olemaan yhteydessä lääkäriin tai ihotautilääkäriin, joka voi antaa neuvoja ja lääketieteellisen hoidon.

•      Vakavan aknen kohdalla voidaan määrätä suun kautta otettavia antibiootteja tai isotretinoiinia.

•      Ihonhoitorutiinissa pysyminen ja/tai lääkärin määräämät reseptilääkkeet ovat avain onnistuneeseen hoitoon.

MIKÄ AIHEUTTAA AKNEA NUORILLE?

Useat teini-ikäisistä kokevat finnejä ja ihon epäpuhtauksia, nuorten aknea, murrosiän aikana. Mutta mikä sitten aiheuttaa aknea nuorilla? Kaikki liittyy murrosikään ja siihen liittyviin hormonaalisiin muutoksiin, joita kehomme käy läpi.

Murrosiässä kehomme alkavat tuottaa erilaisia hormoneja. Yhtä hormoniryhmää kutsutaan androgeeneiksi, ja sen tunnetuin jäsen on testosteroni. Androgeeneilla on monia vaikutuksia kehoon: Sekä pojilla että tytöillä ne stimuloivat kehon karvojen kasvua sekä lisäävät lihas- ja luumassaa. Pojilla korkeampi androgeenitaso aiheuttaa myös äänenmurroksen ja karvojen kasvun kasvoille.

Androgeenit vaikuttavat ihoon kommunikoimalla suoraan talirauhasten kanssa laittaen ne tuottamaan runsaasti talia. Tämän seurauksena murrosiän aikana kasvot ,ja usein selkä, rasvoittuvat ja ihohuokoset tukkeutuvat talin ja kuolleiden ihosolujen yhdistelmästä.

Tämä voi muodostaa erilaisia näppylöitä kuten mustapäitä, finnejä ja myös vakavempia ihon epäpuhtauksia. Myös aikuiset voivat kokea aknea. Tätä kutsutaan aikuisiän akneksi.

MITEN FINNIT SAA POIS?

Useimmissa tapauksissa ihotyypille sopiva ihonhoitorutiini voi olla ratkaisu nuorten akneen.

Vakavaan akneen suosittelemme olemaan yhteydessä lääkäriin tai ihotautilääkäriin. Lääkäri tai ihotautilääkäri voi määrätä paikallisia retinoideja, kuten adapaleenia, mustapäiden muodostumisen vähentämiseksi. Lääkärit tai ihotautilääkärit määräävät bentsoyyliperoksidia joidenkin tulehtuneista finneistä vastuussa olevien mikrobien hoitamiseksi. Vakavammissa tapauksissa lääkäri määrää suun kautta otettavia antibiootteja, kuten doksisykliiniä.

Hyvin voimakkaan aknen kohdalla ihotautilääkäri voi suositella hoitoa isotretinoiinilla (Accutane). Kaikissa tapauksissa ihotautilääkärit korostavat säännöllisen seurannan tarvetta ja avain sen toimivuuteen on hoidon noudattaminen perusteellisesti.

ONKO NUORTEN AKNEN HOITOON MAHDOLLISTA SAADA KLIINISTÄ HOITOA?

Ihotautilääkärit vastaavat nuorten aknen hoidosta heidän klinikoillaan.

Akne voi olla niin sanottu retentio, jossa ihon talirauhasten huokoset tukkivat komedoneiden (mustapäiden) ja mikrokystien massat. Siksi iho tarvitsee dermatologista puhdistusta. Tämän jälkeen ihon pinnalle suoritetaan kivuton poistomenetelmä, jolla se puhdistetaan mustapäistä ja mikrokystasta. Tämä parantaa hoidon tehokkuutta.

HYVIÄ TAPOJA HOITAA NUORTEN AKNEA

Ihotyypille sopiva ihonhoitorutiini voi useissa tapauksissa olla ratkaisu epäpuhtauksiin taipuvaiselle akneiholle. Mikäli käytät meikkiä, muista poistaa se perusteellisesti päivän lopussa. Vaikka tämä aiheuttaakin vaivaa, tulee ihosi kiittämään.

Kysy apteekistasi tuotteita, jotka on kehitetty ja sopivat nimenomaan rasvoittuvalle ja epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.

Etsi itsellesi ihonhoitorutiini, joka sopii parhaiten tarpeisiisi. Ota selvää parhaista ihonhoitorutiineista ja pyri sitten kärsivällisesti pitäytymään niissä.

EFFACLAR
RASVOITTUVALLE JA EPÄPUHTAUKSIIN TAIPUVAISELLE IHOLLE