Aknearpien ja -jälkien hoito ja torjuminen

Article Read Duration 5 väh. luettu

Akne voi jättää ihoon punaisia tai tummia jälkiä, mutta arpien torjumiseen ja hoitamiseen on olemassa keinoja:

● Älä nypi tai puristele finnejä ja näppyjä
● Käytä hellävaraista miselli-vettä tai vaahdotettavia puhdistustuotteita voimakkaiden saippuoiden ja kuorinta-aineiden sijaan
● Pyydä ihotautilääkäriltä asiantuntevaa suositusta päivittäiseen ihonhoitorutiiniin
● Käytä ei-komedogeenista kosteusvoidetta sekä korkean suojakertoimen sisältävää aurinkosuojaa
● Vältä voimakkaasti tiivistettyjä kotikäyttöön tarkoitettuja AHA-kuorinta-aineita; ne voivat aiheuttaa ärsytystä.
● Pyydä ihotautilääkäriä hoitamaan aknearpia ja -jälkiä

AKNEN JÄTTÄMÄT ARVET JA JÄLJET

Tulehtuneet finnit voivat aiheuttaa sekä pysyviä arpia, että punaisia ja tummia läiskiä ihoon. Lue aknen jättämistä jäljistä lisää alta:

AKNEN JÄTTÄMÄT ARVET

Arpi syntyy syvän finnin tulehtuessa niin, että ihon sisäosiin, kuten kollageeniin ja elastiiniin, imeytyy entsyymejä. Vaurioiden korjaamiseksi iho alkaa tuottaa arpikudosta. Tuloksena on kuoppamainen ulkonäkö, jota ihotautilääkärit kutsuvat atrofiseksi arveksi.

PUNAISET JÄLJET

Akneläiskät ovat tulehduskohtia, joista voi jäädä ihoon arpia ja tummia jälkiä. Iho reagoi tulehdukseen lisäämällä veren virtausta alueelle ja kuljettamalla valkosoluja korjaamaan vaurioita. Valitettavasti tämä voimakas reaktio voi jatkua myös finnien hävittyä, jolloin ihoon jää punainen jälki.

TUMMAT LÄISKÄT

Kehosi taistellessa epäpuhtauksia vastaan tulehdus voi aiheuttaa melaniinin lisätuotantoa iholla ja jättää siihen pitkäkestoisia tummia läiskiä. Tumma läiskä voi näkyä kuukausiakin näpyn poistumisen jälkeen. Tummien läiskien syntyminen on yleisempää tummemmalla iholla, mutta ilmiö voi esiintyä myös vaalealla iholla. Lääkärit kutsuvat läiskiä tulehduksen jälkeiseksi hyperpigmentaatioksi.

AKNEARPIEN JA -JÄLKIEN HOITO

Ennakointi on lähtökohtaisesti paras hoito jälkien muodostumiseen, joten aknen puhkeamista kannattaa yrittää torjua mahdollisimman hyvin. Aknen puhkeamisen torjuminen ei kuitenkaan ole usein mahdollista.

Mikäli sinulla on kuitenkin hoidettavanasi jo muodostuneita aknearpia ja -jälkiä, suosittelemme tutustumaan asiantuntijaoppaaseemme. Oppaassa neuvotaan, miten voit vähentää aknen esiintymistä ja jopa päästä eroon aknearvista ja -jäljistä.

KUORINTAKÄSITTELY LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA

Yksi ratkaisu aknen hoitoon on kuoriva TCA-kuorinta (trikloorietikkahappo). Yli 10 % kuorintaa pidetään lääketieteellisenä toimenpiteenä, sillä kuorinta ulottuu ihon ulointa kerrosta, orvaskettä, syvemmälle. TCA-kuorinta on suunniteltu edistämään uuden kollageenin kasvua. Kollageeni on proteiinityyppi, joka auttaa korjaamaan ihon vaurioita ja tasoittamaan ihon epätasaisuuksia.

Kuorinnat edistävät ihosolujen uusiutumista ja tekevät ihon pinnasta kirkkaamman ja hehkuvamman. Kuorinnasta voi olla hyötyä myös lieville aknen jättämille arville, vaikka toimenpiteen jälkeen iho tarvitseekin toipumiseen jonkin verran aikaa.

Saatavilla on erilaisia kuorintatyyppejä, joista saat lisätietoa ihotautilääkäriltäsi. Mikäli arpesi ovat syviä, voit jatkaa lukemista saadaksesi lisätietoa tehokkaammista vaihtoehdoista, kuten laserhoidosta.

LASERHOITO

Laserhoidot voivat olla tehokkaita aknen aiheuttamiin arpiin sekä punaisiin tai tummiin läiskiin. Pyydä ihotautilääkäriltäsi tarkempia tietoja eri laserhoitoihin liittyen.

Laserhoidot voivat olla ablatiivisia tai ei-ablatiivisia. Ablatiivinen hoito häivyttää ihoa arven sisältä ja ympäriltä jättäen ihon aikaisempaa sileämmäksi. Ei-ablatiivinen hoito taas stimuloi kollageenin tuotantoa.

Laserhoidot eivät kuitenkaan tehoa kaikentyyppisiin arpiin. Erityisesti syviä ja kuoppamaisia arpia on vaikeampaa hoitaa. Voit keskustella lääkärisi kanssa odotuksistasi hoidettavien arpien hoito-odotuksista, jotta tiedät, millainen lopputulos on mahdollinen.

MUITA HOITOJA LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA

Muita lähestymistapoja aknearpien hoitamiseen on esimerkiksi mikrodermabraasio, jossa käytetään pieniä kiteitä ihon pintakerroksen hiomiseen. Iholla voi kestää jonkun aikaa toipua kyseisestä toimenpiteestä, mutta monissa tapauksissa onnistuneen hoidon lopputuloksena arvet ovat hävinneet iholta. Tummempien ja herkempien ihotyyppien kanssa on kuitenkin noudatettava erityistä varovaisuutta.

KUORINTAHOITO KOTONA

Markkinoilla on nykyisin monia erilaisia ja tehokkaita kuorinta-aineita, jotka sisältävät alfahydroksihappoa (AHA). Ole kuitenkin varovainen suuren AHA-pitoisuuden sisältävien kuorinta-aineiden kanssa, sillä ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä.

Mikrokuorinta puolestaan sisältää hellävaraista happoa, kuten LHA:ta, joka voi parantaa ihon rakennetta ja häivyttää aknearpia.

ENNAKOIVA HOITO ON PARAS TAPA HOITAA AKNEARPIA JA -JÄLKIÄ

Kuten mainitsimme, aknen aiheuttamien arpien ja jälkien muodostumista on suositeltavaa pyrkiä torjumaan, sillä niistä on vaikea päästä eroon. On monia konsteja, joita voit käyttää pyrkiessäsi taistelemaan aknea ja aknejälkien muodostumista vastaan.

ÄLÄ KOSKE FINNEIHIN JA MUIHIN EPÄPUHTAUKSIIN

Älä nypi tai puristele finnejä ja muita epäpuhtauksia! Puristelu vain pahentaa tulehdusta ja lisää sitä. Vaikka ongelmakohtien kuoriminen voi olla houkuttelevaa, voimakkaat tai kuorivat puhdistustuotteet lisäävät todennäköisemmin arpia ja pahentavat punaisia tai tummia läiskiä aiheuttavaa tulehdusta.

SUOJAUDU AURINGOLTA

Auringolle altistuminen voi pahentaa aknen jättämiä jälkiä. Aurinko stimuloi tummia läiskiä aiheuttavaa melaniinin tuotantoa ja saa punaiset jäljet näkymään selkeämmin. Vältä liiallista auringossa oleskelua ja käytä ihonhoitorutiinissasi aurinkovoidetta, jossa on korkea tai erittäin korkea suojakerroin (SPF 30 tai 50+).

ANTHELIOS -valikoimastamme  löydät sopivat korkean suojakertoimen sisältävät tuotteet. Kokeile esimerkiksi kevyttä ANTHELIOS UVmune Ultra Light SPF50+ -aurinkosuojaa, joka ei tuki ihohuokosia (ei-komedogeeninen).

IHONHOITOTUOTTEET EPÄPUHTAUKSIEN VÄLTTÄMISEKSI

Käyttämällä asianmukaisia ihonhoitotuotteita päivittäin voit välttää ja estää epäpuhtauksien muodostumisen. Kysy apteekista tai ihotautilääkäriltä lisätietoja erityisesti epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitetuista ihonhoitotuotteista.

Suosittelemme käyttämään hellävaraista ja tehokasta puhdistustuotetta sekä kosteusvoidetta. Varmista, että tuotteet ovat ei-komedogeenisiä, eli ne eivät tuki ihohuokosia.

KÄÄNNY AINA LÄÄKÄRIN TAI IHOTAUTILÄÄKÄRIN PUOLEEN

Pyydä aina neuvoa aknen torjumiseen ja hoitoon yleislääkäriltä tai ihotauteihin erikoistuneelta lääkäriltä. Mitä pikemmin puutut akneesi noudattamalla hyvää ihonhoitorutiinia sekä konsultoimalla lääkäriäsi, sitä pienemmällä todennäköisyydellä sinulle tulee muodostumaan jälkiä ja arpia.

Napsauttamalla TÄSTÄ saat lisätietoja lievän, keskivaikean tai vaikean aknen lääketieteellisistä hoidoista.

EFFACLAR
RASVOITTUVALLE JA EPÄPUHTAUKSIIN TAIPUVAISELLE IHOLLE