AKNE JA EPÄPUHDAS IHO

Akne (acne vulgaris) ja epäpuhdas iho voi olla epäpuhtauksille taipuvainen, mikä on usein rasvoittuvan ihon ongelma, jossa ihon talirauhaset tuottavat liikaa talia. Tämä saa ihohuokoset tukkeutumaan kuolleista ihosoluista ja talista. Joskus prosessi pysähtyy siihen, mikä johtaa musta- ja valkopäihin. Vakavammissa tapauksissa bakteerit lisääntyvät loukkuun jääneessä talissa ihohuokosessa ja aiheuttavat tulehdusta ihossa, mikä johtaa näppylöihin, joka voi olla ikävää iholle .

MIKÄ AIHEUTTAA AKNEA JA IHON TAIPUVAISUUTTA EPÄPUHTAUKSIIN?


Akne ja muuten epäpuhdas iho johtuvat yleensä hormonien lisääntyneestä talin tuotannosta, mikä tekee ihosta rasvoittuvan.
 • Hormonit lisäävät talin tuotantoa tehden ihosta rasvoittuvan.
 • Samat hormonit lisäävät ihosolujen tuotantoa.
 • Huokoset tukkeutuvat ihosoluista ja talista.
 • Tukkeutuneista ihohuokosista tulee kasvualusta bakteereille, jotka aiheuttavat tulehdusta ja johtaa rasvoittuvaan ja epäpuhtauksiin taipuvaiseen ihoon.
 • Tämä voi johtaa monenlaisiin finneihin, jotka voivat olla ikäviä iholla.
 • Kysy apteekistasi neuvoa ja opastusta oikeanlaiseen ihonhoitoon. Jos sinulla on vakavia ihon epäpuhtauksia ja aknea suosittelemme, että olet yhteydessä lääkäriin tai ihotautilääkäriin.
Siihen voi olla useita syitä miksi iho on taipuvainen epäpuhtauksiin ja akneen. Ihon taipuvaisuus epäpuhtauksiin johtuu usein hormonaalisista muutoksista, joita tapahtuu murrosiässä, ja muulloin, kun hormonaalisia muutoksia esiintyy, esimerkiksi naisilla ennen kuukautisia tai raskauden aikana. Sitä voi aiheuttaa myös muut tekijät, kuten stressi, väsymys, ruokavalio, UV-säteily ja ilmansaasteet. Epäpuhtauksiin taipuvainen iho ja akne ovat usein myös geneettisiä: jos vanhemmillasi oli sitä, tulee se todennäköisesti sinullekin.

ERI AKNETYYPIT


Akne ja epäpuhtaudet jakautuvat kahteen luokkaan: Retentionaalinen ja tulehdukselliseen.
Retentionaalinen eli komedonaalinen akne:
 • Avoimet komedonit, ns. mustapäät, joissa solujen ja talin tahmea seos tummuu joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa.
 • Suljetut komedonit, joissa seos on pinnan alla ja muodostaa niin kutsuttuja valkopäitä. Tulehduksellinen akne ja epäpuhdas iho koostuu punaisista koholla olevista näppylöistä, joiden keskellä on usein valkoinen piste.
Tulehdukselliseen epäpuhtauksille taipuvaiseen ihoon kuuluu punaiset, koholla oleviat näppylät, joissa on usein valkoinen keskusta (saatat kutsua niitä finneiksi).

MITÄ ON HORMONAALINEN AKNE


Aknen ja epäpuhtaan ihon puhkeamista nähdään usein hormonaalisten muutosten yhteydessä. Nämä sisältävät:
 • kuukautisten ympärillä oleva aika
 • raskauden aikana ja heti sen jälkeen
 • pillereiden käytön lopettamisen jälkeen
 • aikana ennen vaihdevuosia tai sen aikana
Näissä tapauksissa taudinpurkaukset yleensä vähenevät hormonien stabiloitumisen jälkeen.
Hormonaalinen epäpuhtauksiin taipuvainen iho johtuu androgeeni-tyypin hormonien epätasapainosta. Nämä hormonit tekevät ihosta paljon rasvoittuvamman. Tietty määrä talia on hyväksi iholle – se tekee iholle suojamuurin. Murrosiässä hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa talin ylituotantoa, jolloin ihosta tulee paljon rasvoittuvampi. Samat hormonit aiheuttavat sarveiskalvon solujen (pintasolujen) ylituotantoa huokosten aukossa, mikä aiheuttaa sen tukkeutumisen. Näitä kutsutaan avoimiksi komedoneiksi eli mustapäiksi.

STRESSI JA TAIPUMUS AKNEEN


Reaktiona stressiin kehomme tuottaa hormoneja, joita kutsutaan androgeeneiksi. Nämä hormonit voivat stimuloida talin ylituotantoa, mikä puolestaan voi johtaa ihon epäpuhtauksien syntymiseen.

UV-SÄTEILY JA SAASTEET AIHEUTTAVAT AKNEA


Ihon altistuessa ulkoisille stressitekijöille, kuten UV-säteille, pölylle tai saasteille, altistuu iho hapettumiselle. Tämä voi laukaista ketjureaktion: Hyperkeratoosi (kuolleiden ihosolujen kerääntyminen), talin liikatuotanto (rasvainen iho) sekä talin ja ihon pinnalla olevien epäpuhtauksien hapettumista.
On hyvä suojata iho auringolta ja puhdistaa kasvot säännöllisesti, kun iho on alttiina saasteille. Kysy oikeaa ihonhoitoa apteekistasi.

ONKO AKNE GENEETTISTÄ?


Tutkimukset viittaavat siihen, että osa ihmisistä voi olla geneettisesti alttiimpia. Tämä voi aiheuttaa aikuiselle aknea ja epäpuhtauksille alttiimman ihon. Epäpuhtauksiin taipuvainen iho ja akne ovat usein geneettisiä: jos vanhemmillasi oli sitä, tulee se todennäköisesti sinullekin.

RASVOITTUVA IHO JA EPÄPUHTAUKSIA AIHEUTTAVAT BAKTEERIT


Tukkeutuneissa ihohuokosissa ja mustapäissä tali ei pääse ulos ihohuokosista normaalisti. Rasvaisen ihon tali tulee ravinnon lähteeksi aknea aiheuttaville bakteereille. Aknebakteerit ovat anaerobisia, mikä tarkoittaa, että tukkeutuneiden huokosten happiköyhä ympäristö saa heidät tuntemaan olonsa kotoisaksi. Lopputulos? Tukkeutuneet huokoset tulehtuvat. Akne ja epäpuhdas iho voivat näkyä kohoumina (punaiset täplät) tai näppylöinä (punaiset näppylät, joiden keskellä on valkoinen piste) tai jopa syvinä kystinä iholla.

NODULAARINEN JA KYSTINEN AKNE


Nodulaarinen tai kystinen akne voi aiheuttaa syviä tulehduksia iholle. Tämän tyyppiset aknet saattavat aiheuttaa pysyviä arpia ja tässä tilanteessa kannattaa ohjautua ihotautilääkärin puoleen.

AKNE JA EPÄPUHTAUKSIIN TAIPUVAINEN IHO, JOKA PUNOITTAA


Vastauksena tiettyjen bakteerien kasvuun ja lisääntymiseen, ihossa vapautuu aineita, joita kutsutaan tulehduksen välittäjiksi. Nämä välittäjät saavat verisuonet laajentumaan johtaen punoittavaan, epäpuhtauksiin taipuvaiseen ihoon. Jos akneen tai muuten epäpuhtauksiin taipuvaiseen ihoon liittyy yleistynyt punoitus, etenkin nenän ja poskien alueella, voi se olla epäpuhtauksiin taipuvaiseen ihoon liittyvä ruusufinni. Jos havaitset jotain näistä oireista, niin ota yhteyttä lääkäriin tai ihotautilääkäriin.

TUMMAT LÄISKÄT JA JÄLJET AKNEN JÄLKEEN


Oletko koskaan huomannut, että finnit voivat jättää jälkeensä tummia läiskiä parannuttuaan? Ihon bakteeritulehduksen takia iholle voi tulla tulehduksenjälkeistä hyperpigmentaatiota, jos on altistunut liikaa auringolle. Tämä termi viittaa ruskeisiin jälkiin paikoissa, joissa finnit olivat. Suosittelemme lisäämään ihonhoitorutiinisi aurinkosuojavoiteen, jos on taipuvaisuutta akneen ja ihon epäpuhtauksiin.

HYVIÄ VINKKEJÄ RASVOITTUVALLE JA EPÄPUHTAUKSIIN TAIPUVAISELLE IHOLLE


Jos on finnejä, mustapäitä ja rasvoittuva, kiiltävä iho, on hyvä idea kysyä apteekista ihotyypillesi sopivia ihonhoitotuotteita. Yleinen neuvo on löytää ihonhoitorutiini, joka sopii ihollesi ja tarpeisiisi. Kokeile noudattaa näitä päivittäisiä vinkkejä:
 • Puhdista ihosi hellävaraisesti, ihollesi sopivalla puhdistustuotteella. Lue lisää ihon ja kasvojen puhdistuksesta.
 • Levitä sen jälkeen päivävoidetta ja seerumia, joka sopii ihollesi. Kysy suosituksia apteekiltasi.
 • Käytä sellaisia tuotteita ja meikkiä, jotka eivät tuki ihohuokosia.
 • Suojaa ihoa auringolta, sillä aurinko voi lisätä talin tuotantoa ja luoda täydelliset olosuhteet sekä kasvualustan epäpuhtauksille.
 • Älä purista finnejä, sillä se voi pahentaa ihoa, vaurioittaa tulehtunutta karvatuppea ja lisätä infektiota.
MIkäli ihosi ei mene parempaan suuntaan näistä vinkeistä huolimatta, suosittelemme kääntymään lääkärin tai ihotautilääkärin puoleen. Älä epäröi puhua asiasta lääkärille.