Kaikki aurinkosuojakertoimesta (SPF)

Aurinko on kaiken elämän perusta ja pieninä annoksina sillä on suotuisia vaikutuksia. Jos auringolle altistutaan pidemmäksi aikaa ilman asianmukaista aurinkosuojaa, auringon UV-säteet voivat kuitenkin aiheuttaa palamista, edistää ihon ikääntymistä sekä lisätä ihosyövän eli melanooman kehittymisen riskiä.

Ihotautilääkärit kehottavatkin suojautumaan auringolta vaatteilla, aurinkohatulla, aurinkolaseilla ja aurinkovoiteella, jossa on korkea suojakerroin (SPF).

Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, mitä aurinkosuojakerroin tarkoittaa ja miten eri kertoimet eroavat toisistaan - olemmekin keränneet tähän artikkeliin kaikki keskeiset tiedot aurinkosuojakertoimesta (SPF).

Mikä on aurinkosuojakerroin (SPF) ja mitä se tarkoittaa?

SPF on lyhenne englannin sanoista "Sun Protection Factor". Sen yhteydessä oleva numero kertoo, kuinka hyvin tuote suojaa auringon UVB-säteiltä.

Lue lisää UVA- ja UVB-säteistä tästä artikkelista.

Seuraavaksi kerromme tarkemmin, mitä aurinkosuojakerroin tarkoittaa ja mitä sen vieressä oleva numero kertoo.

Mitä aurinkosuojakerroin tarkoittaa?

Aurinkosuojakertoimen (SPF) numero kertoo tuotteen suojakyvystä UVB-säteilyä vastaan. Se ilmoitetaan kaikissa aurinkosuojatuotteissa, ja kertoimella on neljä tasoa:

Alhainen aurinkosuojakerroin: SPF 6-10
Keskitason aurinkosuojakerroin: SPF 15-25
Korkea aurinkosuojakerroin: SPF 30-50
Erittäin korkea aurinkosuojakerroin: SPF 50+

Seuraavaksi kerromme esimerkin aurinkosuojakertoimen numeron tulkinnasta.

Tuotteen aurinkosuojakerroin on 50 (SPF50). Jos levität ihollesi aurinkosuojakertoimella 50 varustettua tuotetta, se tarkoittaa, että ihosi pystyy käsittelemään 50 kertaa suuremman UVB-annoksen suojaamattomaan ihoon verrattuna ennen palamista.

Toisin sanoen suojakerroin on suhdeluku joka mittaa, kuinka paljon UVB-säteilyä ihosi pystyy käsittelemään ennen palamista verrattuna siihen, että et käyttäisi aurinkosuojaa lainkaan. Eri aurinkosuojakertoimet ovat keskenään vertailukelpoisia; tuote, jonka suojakerroin on 50, suojaa kaksi kertaa enemmän kuin tuote, jonka suojakerroin on 25.

Aurinkosuojakerroin on vain viitteellinen: Ihon palamiseen vaadittava määrä riippuu useista tekijöistä, kuten esim. UV-indeksistä, UV-säteilyn määrästä, säästä, vaatetuksesta ja ihotyypistä. Sillä on myös väliä, kuinka paljon aurinkosuojaa levität, oletko kosketuksissa veden tai hiekan kanssa, hikoiletko ja millaista vaatetusta käytät.

Aurinkosuojakerroin (SPF) kertoo kuitenkin vain tuotteen suojaavuudesta auringon UVB-säteitä, muttei UVA-säteitä vastaan. Miten tuote siis suojaa UVA-säteilyltä ja kuinka se ilmoitetaan?

Miten UVA-suojaa mitataan?


Tuotteen UVA-suoja mitataan PPD-lyhenteellä, joka tulee sanoista "Persistent Pigment Darkening".

PPD-menetelmä toimii samalla tavalla kuin SPF. Jos käytät PPD 50 -aurinkosuojatuotetta, ihosi pystyy käsittelemään 50 kertaa enemmän UVA-säteitä kuin suojaamaton iho.

PPD-numeroa ei kuitenkaan yleensä kirjoiteta suoraan tuotteeseen. Sen sijaan tuotteessa on merkintä, jossa sana "UVA" on ympyröity. Tämä tarkoittaa, että UVA-suoja on vähintään 1/3 UVB-suojasta ja onkin hyvä merkki siitä, että tuote tarjoaa laajaspektrisen UV-suojan.

Lue lisää UVA- ja UVB-säteistä tästä artikkelista.

PPD tai SPF eivät kuitenkaan kerro mitään ajasta, jonka voit viettää auringossa. Siksi aurinkovoidetta onkin levitettävä toistuvasti.

Kuinka usein aurinkosuojaa on levitettävä uudelleen?

Kesällä auringon ollessa voimakkaimmillaan on suositeltavaa lisätä aurinkorasvaa vähintään kahden tunnin välein etenkin, jos vietät suuren osan päivästä ulkona.

Mikäli uit tai hikoilet, tulisi sinun käyttää vedenkestävää aurinkosuojaa toistuvasti saadaksesi optimaalisen suojan.

Kuinka paljon aurinkosuojaa pitäisi käyttää?

Tuotetta on myös levitettävä reilu ja tasainen kerros optimaalisen suojan takaamiseksi. Todennäköisesti sitä on lisättävä enemmän kuin luuletkaan.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää golfpallon kokoista määrää koko keholle. Levitä tasaisesti kaikille ihoalueille.

Mitä aurinkosuojakerrointa minun pitäisi käyttää?

Aurinkosuojakertoimen (SPF) valinta riippuu useista tekijöistä. Voit valita itsellesi oikeanlaisen aurinkosuojan ihosi fototyypin, UV-indeksin, ulkona viettämäsi ajan ja auringolle altistumisen perusteella.

Suosittelemme aina käyttämään aurinkosuojakerrointa, jossa on fotostabiili ja laajaspektrinen UVA- ja UVB-suoja. Voit tarkistaa tuotteen laajaspektrisen suojan esimerkiksi etsimällä pakkauksesta ympyröidyn UVA-merkinnän.

Kaikissa La Roche-Posayn Anthelios-aurinkosuojissa on fotostabiili laajaspektrinen UV-suoja.

Mikä on ihoni fototyyppi?

Oma fototyyppi on hyvä selvittää valitaksesi ihollesi sopivan aurinkosuojakertoimen. Jotkut fototyypit ruskettuvat helpommin, kun taas toiset ovat herkempiä ja punoittavat tai palavat helposti auringossa.

Ihon fototyyppi kertoo ihon reaktiosta aurinkoon, ja se jakautuu kuuteen luokkaan:

● Fototyyppi I: Vaalea tai kalpea iho (ja punaiset hiukset), usein pisamainen, punoittaa tai palaa helposti, mutta ei rusketu juuri lainkaan.
● Fototyyppi II: Vaalea pisamainen iho, joka punoittaa tai palaa usein ja ruskettuu hieman.
● Fototyyppi III: Vaalea tai tumma iho, joka toisinaan punoittaa tai palaa, kohtalainen rusketus.
● Fototyyppi IV: Tumma iho, joka ei yleensä punoita tai pala, mutta ruskettuu aina voimakkaasti.
● Fototyyppi V: Ruskea iho, joka ei koskaan punoita tai pala, mutta ruskettuu aina voimakkaasti.
● Fototyyppi VI: Erittäin ruskea (lähes musta) iho, joka ei koskaan punoita tai pala, mutta ruskettuu aina.

Käyttämällä korkeammalla suojakertoimella varustettua aurinkosuojaa suojaat ihoa paremmin. Jos ihosi fototyyppi on alhainen, on suositeltavaa käyttää korkeampaa aurinkosuojakerrointa kuin henkilöillä, joilla on korkeampi fototyyppi ja tummempi iho.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että aurinkosuojatuotteita on levitettävä runsaasti ja toistuvasti 2 tunnin välein uinnin tai voimakkaan hikoilun jälkeen.

Aurinkosuojakerroin herkälle iholle

Jokaisen iho on ainutlaatuinen. Joidenkin ihmisten iho voi olla muita herkempi tai herkkä tietyille ulkoisille tekijöille, kuten tuotteille tai lääkkeille (esim. valoherkkyys), saasteille ja jopa auringon UV-säteilylle (esim. aurinkoherkkä iho).

Herkälle iholle on yleensä suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 30-50+ (korkea tai erittäin korkea).

Suosittelemme myös käyttämään herkälle iholle kehitettyä aurinkovoidetta. La Roche-Posayn Anthelios-aurinkosuoja on kehitetty erityisesti herkälle iholle, sekä aikuisille että lapsille.

Parhaan UVA- ja UVB-suojan saamiseksi kasvoille suosittelemme Anthelios UVmune 400 Ultra Light SPF50+ -aurinkosuojaa. Tuote sisältää erittäin korkean laajaspektrisen suojan, sillä se suojaa jopa erittäin pitkiltä 400 nm UVA-säteiltä.

Koko kehon suojaamiseksi suosittelemme Anthelios Sunlotion SPF50+ -voidetta, joka sisältää niin ikään erittäin korkean laajakirjoinen suojan.

Aurinkosuojakerroin lapsille

Lasten iho on aikuisten ihoa herkempi. Suosittelemmekin valitsemaan aurinkovoiteen, joka on kehitetty erityisesti lapsille, ja jonka aurinkosuojakerroin on 50 tai 50+.

Kaikissa La Roche-Posayn Anthelios-aurinkosuojatuotteissa on suojakerroin 50+, joka takaa ihanteellisen suojan.

Kokeile Anthelios Kids Sun Lotion SPF50+- tai Anthelios Kids Wet Skin SPF50+ -voidetta, kun lapsesi haluavat leikkiä vedessä. Vauvoille suosittelemme Anthelios Baby Sun Lotion SPF50+ -aurinkovoidetta.

Asianmukaisen aurinkosuojan saavuttamiseksi lasten tulisi aina käyttää vaatteita, aurinkohattua ja aurinkolaseja sekä hakeutua varjoon – erityisesti keskellä päivää, jolloin aurinko on voimakkaimmillaan – ja käyttää aurinkorasvaa. Pelkkä aurinkorasva ei useinkaan riitä, varsinkaan kesällä.

Vauvoja ja pikkulapsia ei saisi altistaa auringolle, sillä heidän ihonsa on paljon herkempi, eikä se ole vielä riittävän kehittynyt.

Jos haluat tietää lisää lasten aurinkosuojista ja aurinkorasvoista, voit lukea lisää tästä artikkelista.