AURINKOIHOTTUMA - OMINAISUUDET JA VINKKEJÄ ENNALTAEHKÄISYYN

Article Read Duration 5 väh. luettu

Aurinkoihottuma tai aurinkoallergia, kuten se myös tunnetaan, voi ilmetä jo pienen auringolle altistumisen jälkeen, ja se näkyy punaisina näppyinä tai laikkuina, jotka leviävät. Punaisia näppyjä on usein useissa eri kohdissa kehoa, ja monista ne tuntuvat epämiellyttäviltä ja kutisevilta. 

Selvitä, mitä aurinkoihottuma on, kuka voi sairastua siihen ja miten voit ehkäistä sitä.

MIKÄ ON AURINKOIHOTTUMA?

Aurinkoihottuma on termi, jota käytetään kuvaamaan olosuhteita, joissa iho saa ihottumaa altistuttuaan auringonvalolle. 

Aurinkoihottumaa voi esiintyä, vaikka olisitkin altistunut vain hyvin vähän auringolle tai valolle. Siihen tarvitaan paljon vähemmän auringolle altistumista kuin esimerkiksi auringonpolttamaan. 

Aurinkoihottuman yleisintä muotoa kutsutaan polymorfiseksi valonpurkaukseksi (PLE). Nimestään huolimatta sitä ei esiinny aina kesällä. Hiihtoretki, ateria ulkoilmakahvilassa keväällä, aurinkotuolin käyttö tai altistuminen valolle ikkunan läpi voi laukaista pieniä, hieman koholla olevia punaisia näppyjä herkkäihoisilla ihmisillä. 

Monilla ihmisillä aurinkoihottuma ilmenee alkukeväällä, kun usein vaalea iho altistuu auringolle ja korkeammalle UV-indeksille.

MIKSI SAAT AURINKOIHOTTUMAA?

Lääkärit eivät vieläkään täysin ymmärrä, mistä aurinkoihottuma johtuu, mutta uskotaan, että UV-valo muuttaa ihossa olevaa ainetta, johon immuunijärjestelmä reagoi.
 
Tämän seurauksena iho tulehtuu (punainen, kutiava tai rakkulamainen).

Tietyt lääkkeet, kuten tetrasykliiniantibiootit, voivat myös aiheuttaa ihottumaa ja aurinkoa sietämätöntä ihoa. 

Aurinkoihottuman pääasiallinen syy on auringonvalo, erityisesti UVA-säteet, minkä vuoksi on tärkeää noudattaa hyviä aurinko-ohjeita ja käyttää ihollesi ja auringonsuojaustarpeillesi sopivaa aurinkovoidetta.

 

KUKA SAA AURINKOIHOTTUMAA?

Kaikki voivat saada aurinkoihottumaa, niin lapset kuin aikuisetkin. 

Jotkut ihmiset ovat kuitenkin erityisen herkkiä auringon säteilylle ja huomaavat, että aurinkoihottuma käynnistyy jo lyhyen auringossa oleskelun jälkeen.
 
Aurinkoihottuma on yleisintä lapsilla, 15-35-vuotiailla naisilla, vaaleaihoisilla ja vähemmän aurinkoisilla alueilla asuvilla.

 

MILTÄ AURINKOIHOTTUMA NÄYTTÄÄ?

Aurinkoihottuma viittaa usein tilaan, joka tunnetaan nimellä polymorfinen valoihottuma. "Polymorfinen" tarkoittaa jotakin, joka saa useita muotoja. Näin ollen aurinkoihottumaa on useita eri tyyppejä.

Tavallisimmin se ilmenee pieninä, punaisina ja kutisevina näppylöinä. Niitä esiintyy yleensä kaula-aukolla, olkapäillä, käsivarsissa ja jaloissa sekä nilkoissa. Ne eivät kuitenkaan vaikuta kasvoihin, koska kasvojen iho altistuu auringonvalolle ympäri vuoden ja on siksi tottunut valoon ja aurinkoon. 

Aurinkoihottuma kehittyy usein muutamassa tunnissa auringolle altistumisen jälkeen, mutta joissakin tapauksissa sen ilmaantuminen voi kestää 12-24 tuntia.

Suurimmalla osalla ihmisistä aurinkoihottuma häviää 3-7 päivässä, jos vältät suoraa auringonottoa tänä aikana1.
Ihottuma näkyy vain niillä kehon alueilla, joihin aurinko tai valo on osunut. Siksi se näkyykin usein kaulan alueella, käsissä, jaloissa ja käsivarsissa, jotka ovat usein paljaana, kun sää lämpenee. 

Useimmat ihmiset, joilla on lieviä oireita aurinkoihottumasta, huomaavat, että heidän ihonsa reagoi vähemmän kesän aikana. Monilla heistä aurinkoihottuma kuitenkin palaa seuraavana vuodenaikana.

 

MITÄ SINUN PITÄISI TEHDÄ, KUN SINULLA ON AURINKOIHOTTUMAA?

Jos olet ollut tarpeeksi onneton saadaksesi aurinkoihottuman, on ensimmäiseksi vältettävä altistumista auringolle, sillä se voi pahentaa tilannetta. 

Monille ihmisille ihon viileänä pitäminen ja kosteuttaminen voi rauhoittaa ihoa ja vähentää kutinaa. Voit esimerkiksi käyttää herkälle iholle suunniteltua kosteusvoidetta alueilla, joilla esiintyy aurinkoihottumaa. 

Kun sinulla on kerran ollut aurinkoihottuma, olet usein altis saamaan sen uudelleen. Siksi onkin tärkeää olla varovainen altistaessasi ihoasi UV-säteille, peittää ihosi ja käyttää korkeaa suojakerrointa. 

AURINKOIHOTTUMAN EHKÄISY

Paras hoito aurinkoihottumaan on ennaltaehkäisy.

Jos sinulla on taipumusta aurinkoihottumaan, on olemassa useita varotoimenpiteitä, jotka voivat auttaa estämään sen uusiutumisen. Tämä tarkoittaa auringolle altistumisen rajoittamista, hyvien aurinkotottumusten noudattamista ja oikean aurinkovoiteen käyttöä. 

Noudata näitä yksinkertaisia vinkkejä auringonpolttamisen riskin vähentämiseksi:

  • Vältä auringonpaistetta kello 11 ja 16 välillä.
  • Käytä suojavaatetusta, kuten hattuja, aurinkolaseja ja pitkähihaisia, kevyitä villapaitoja.
  • Käytä suojaavaa aurinkovoidetta, jossa on erittäin korkea suojakerroin (SPF50+) ja laajakirjoinen UVB- ja UVA-suoja.
  • Varmista, että aurinkovoiteesi suojaa myös UVA-säteiltä.
  • Käytä herkälle ja aurinkoa sietämättömälle iholle tarkoitettua aurinkovoidetta.
  • Levitä asianmukainen määrä aurinkovoidetta kahden tunnin välein.
    Varmista, että käytät aurinkovoidetta alueille, jotka ovat alttiita mutta jäävät usein huomiotta, kuten jalkoihin, kaulan alueelle ja niskaan.

ANTHELIOS AURINKOVOIDE LA ROCHE-POSAYLTA

La Roche-Posayn Anthelios kehittää koko perheelle suunnattuja aurinkotuotteita, joilla on korkea ja laajakirjoinen suoja UVA- ja UVB-säteitä vastaan.

Tämä aurinkosarja sisältää sekä kasvoille että vartalolle, lapsille ja aikuisille suunniteltuja tuotteita, joissa on erilaisia koostumuksia ja levitysvaihtoehtoja. Tarjolla on muun muassa kevyitä kasvojen aurinkovoiteita, käytännöllisiä suihkeita ja aurinkosuojatikkuja.
  
Tuotteet on suunniteltu erityisesti herkälle ja aurinkoa sietämättömälle iholle, joka saattaa olla alttiimpi aurinkoihottumalle, kuten polymorfiselle valoihottumalle.


1  https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/solskoldning-og-lysfoelsomme-hudlidelser/soleksem/ 

ANTHELIOS

ANTHELIOS on aurinkosuojatuotemarkkinoiden edelläkävijä. Sen laajakirjoinen, erittäin korkea suoja on tulosta jo yli 25 vuoden kliinisestä tutkimuksesta aurinkoherkällä ja herkällä iholla.