Ekseema: Mitä se on ja mistä se johtuu?

Mitä ekseema on?

Ekseema on ihon tulehdus, joka aiheuttaa ärsytystä, punoitusta ja kutinaa. Se johtuu usein ihon suojamuurin vaurioitumisesta tai heikentymisestä. Ekseema on tavallista erityisesti lapsilla, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla.

Miltä ekseema näyttää?

Ekseeman merkkejä ovat kuiva, punoittava ja kutiseva iho. Ekseematyyppejä on erilaisia, ja ekseemaa voi esiintyä missä vain vartalolla. Pienillä lapsilla ekseema aiheuttaa usein karheita, hilseileviä ja punoittavia läiskiä erityisesti poskiin ja leukaan. Vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla ekseemaa esiintyy pääasiassa niskassa, kyynär- ja polvitaipeissa sekä ranteissa. Ekseema voi aiheuttaa nesterakkuloita, ihon halkeilua ja pieniä haavoja, jotka voivat vuotaa verta.

Mistä ekseema johtuu?

Ekseemassa iho on erittäin herkkä. Syynä siihen on heikentynyt, kuiva tai vaurioitunut ihon suojamuuri, joka joka mahdollistaa allergeenien ja ärsyttävien aineiden pääsyn ihoon aiheuttaen tulehdusta. Ympäristötekijät voivat myös vaikuttaa sen esiintymiseen. Aikuisilla ekseema voi esimerkiksi johtua ammatista, jossa käsiä pestään usein tai joka altistaa kemikaaleille.

Vinkkejä kuivalle iholle ja ekseemaan:

Kuivaa ja kutisevaa ihoa voi rauhoittaa käyttämällä päivittäin kosteuttavia ja pehmentäviä tuotteita. Käytä säännöllisesti herkälle iholle sopivia ihonhoitotuotteita. Yritä olla raapimatta ihoa! Näin vältät haavat ja bakteerien pääsyn ekseemaan. Valitse hellävarainen ja hajusteeton saippua äläkä käy suihkussa tai kylvyssä liian usein tai pese käsiä liian usein, sillä vesi kuivattaa ihoa.

HALUATKO LISÄTIETOJA KUIVAA JA ÄRTYNYTTÄ IHOA?
 

placeholder Ihonhoitoa kuivalle ja erittäin kuivalle iholle
Lue Lisää
placeholder Hoida ja suojaa lapsen kuivaa ihoa
Lue Lisää

LIPIKAR
IHONHOITOSARJA HERKÄLLE IHOLLE

Lipikar on  ihonhoitosarja, joka sisältää sekä hellävaraisia puhdistustuotteita  että tehokkaita ihonhoitotuotteita kuivalle ja atopiaan taipuvaiselle iholle. Sarja sopii erittäin kuivan ja ärtyneen sekä atopiaan taipuvaisen ihon hoitoon.