Atopia käsitteenä

Sana ”atopia” on peräisin kreikan kielestä, jossa ”a” tarkoittaa ”ilman” ja ”topos” tarkoittaa ”paikkaa”.
”Ilman paikkaa” kuvaa erinomaisesti tätä sairautta, jota on vaikea ymmärtää.

Atopia tarkoittaa perinnöllistä alttiutta allergioihin, toisin sanoen atooppista sukurasitetta. Lähes 80 %:lla ihottumaa sairastavista lapsista on sukurasite.

Atooppinen ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus
Atopiapotilailla (50 miljoonaa Euroopassa, maailmanlaajuisesti jopa 20 % lapsista) on virheellinen ihon permeabiliteetti sekä hyperreaktiivinen ja epätasapainoinen immuunijärjestelmä. Iho on kuiva ja herkkä ja se reagoi normaalia voimakkaammin.

Filaggriinin eli ihon uloimman kerroksen solujen välisestä kiinnittymisestä vastaavan proteiinin toiminta on puutteellista. Lisäksi ihosta puuttuu sen pinnalta luonnostaan löytyviä lipidejä eli rasva-aineita, jotka suojaavat mahdollisilta allergioilta.

Tällaisissa olosuhteissa yleensä hyvin siedetyt ympäristön ärsykkeet, kuten siitepöly, pöly ja jotkin hygieniatuotteet voivat läpäistä ihon ja saada aikaan ihottuman puhkeamisen.

Sairaus puhkeaa yleensä kolmen ikäkuukauden jälkeen (joskus myös aiemmin), ja se voi lapsesta riippuen kestää muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Ilman asianmukaista hoitoa iholle syntyy kutinan noidankehä: ihon suojamuuri heikentyy entisestään, jolloin useammat allergeenit ja ärsykkeet pääsevät läpäisemään ihon ja lisäämään kutinaa entisestään.

Joissakin tapauksissa sairaus jatkuu aikuisikään. Puolet atooppista ihottumaa sairastavista lapsista paranee ennen viittä ikävuotta, joskin iho voi myöhempinä vuosina olla edelleen erittäin kuiva.