Ajankohtaista

Atooppinen ekseema

Img_Atooppinen ekseema

Atooppinen ekseema on yleinen, krooninen, kutinaa aiheuttava ihosairaus. Taipumus sairastua atooppiseen ekseemaan on osin perinnöllistä, ja siihen voi liittyä IgE-välitteisiä yliherkkyyksiä. Sairauden ehkäisyyn ei tunneta hyviä keinoja.

Oireet

Atooppisen ihon tunnusmerkit

Atooppisen ihon tunnusmerkkejä ovat ihon kuivuus ja kutina, taiveihottuman esiintyminen sekä normaalia korkeampi kosteuden haihtuminen iholta. Atooppinen ekseema on krooninen tai jatkuvasti uusiutuva ihontulehdus, jonka yleisimpiä esiintyispaikkoja aikuisiässä ovat kasvot, kaula ja ylävartalon alue sekä taipeet.  Vauvoilla ja lapsilla ihottumaa esiintyy yleensä kasvoissa ja kaulassa. Atooppisen ekseeman ilmentymisessä vuorottelevat akuutit ja remissiovaiheet. Kun herkistyminen on tapahtunut syntyy tulehdustila joka on ilmenee iholla kutisevana ihottumana. Kutinan seurauksena ihoa saatetaan raapia pinnaltaan rikki, jolloin infektioiden riski kasvaa.

Alkuperä

Ensisijainen syy: erittäin kuiva iho

Taipumus atooppiseen ihoon on perinnöllinen. Atooppisen ekseeman syytä ei tunneta mutta yhtenä selittävänä tekijänä atooppisen ekseemaan pidetään atoopikoilla ilmeneviä soluväliaineen poikkeavuukisa, joiden seurauksena ihon oma suoja on alentunut.

Hoito

Atooppisen ekseeman hoito : kortikosteroideja ja kosteuttavia perusvoiteita

Atooppisen ekseeman hoidossa käytetään ensisijaisesti kortikosteroideja paikallishoitona ihottuma-alueella ja muutoin ihoa suositellaan hoidettavaksi perusvoiteilla.  Atooppisen ihon vartalovoiteita pitää levittää koko vartalolle kerran tai kahdesti päivässä. 


    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit