Ajankohtaista

Herkkä iho

Img_Herkkä iho

Noin puolet väestöstä on sitä mieltä, että heillä on herkkä iho. Erilaiset voiteet, henkilökohtaisen hygienian tuotteet, pesu, uimahallissa uiminen jne ärsyttävät tällaisten henkilöiden ihoa, erityisesti kasvoja.

Oireet

Herkän ihon tunnusmerkit

Iho tuntuu kuumottavalta, kiristävältä sekä kutisevalta ja iholla on nähtävissä punoitusta, hilseilyä ja mahdollisesti atooppista tai seborrooista ihottumaa tai rosaceaa.

Alkuperä

Lähtökohtainen tai hankinnallinen ihon herkkyys

Herkkä iho voidaan jakaa kahteen kategoriaan sen mukaan onko kyseessä allerginen iho vai herkkä tai herkistynyt, helposti reagoiva iho. 

Allerginen iho

Allergisen ihon ollessa kyseessä henkilöllä on geneettinen taipumus kosketusihottumaan ja hän on herkistynyt jollekin ihon kanssa kosketuksissa olleelle aineelle altistuksen jälkeen.  

Lähtökohtainen tai hankinnallinen ihon herkkyys

Lähtökohtaisesti herkän ihon ollessa kyseessä, iholla saattaa esiintyä rakenteellisia tai toiminnallisia eroavaisuuksia normaaliin ihoon nähden. Ihon oma suoja saattaa olla heikompi tai iho rakenteeltaan hauraampi ja siten iho herkistyy helpommin. Hankinnallisessa ihon herkkyydessä iholla ei ole samanlaista taipumusta reagointiin kuin lähtökohtaisesti herkällä iholla, mutta ulkoisista tekijöistä johtuen iho voi satunnaisesti herkistyä jonkin ulkoisen ärsykkeen johdosta. Herkistyminen voi olla ohimenevää tai se voi muuttua pysyväksi. Tällaisia herkistäviä ulkoisia tekijöitä ovat muun muassa aurinko,voimakkaat lämpötilan vaihtelut sekä muut ympäristötekijät, mausteinen ruoka, kuumat tai alkoholipitoiset juomat, tupakointi, stressi ja muut elämäntapaan liittyvät tekijät sekä voimakkaasti ihoa kuorivat toimenpiteet kuten mikrohionta.

Hoito

Herkän ihon hoito

  • Herkän ja herkistyneen ihon hoidossa tulee huomioida ihon oman suojan alentuminen ja siitä johtuva ihon heikompi läpäisyeste ulkoisia tekijöitä vastaan. Suositeltavaa on ihon puhdistaminen ihotyypin mukaisilla hellävaraisilla puhdistustuotteilla, jotka eivät heikennä ihon omaa suojaa. Ihoärsytyksiä rauhoittava lähdevesi lievittää herkistyneen ihon punoitusta ja ärsytystä. Hoitotuotteiden kohdalla oleellista on ihon oman suojan vahvistaminen sekä reagoivan ihon epämiellyttävien oireiden kuten punoituksen ja kuumotuksen lievittäminen. Hyvä hoitovaikutus saadaan yleensä aikaiseksi hajusteettomilla, alkoholittomilla ja mahdollisimman minimalistisilla ja puhtailla tuoteformuloilla.

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit
    3 pushs