Vaikutus perheeseen ja sosiaaliseen elämään

Vaikka atooppinen ihottuma ei ole vakava sairaus, sillä on suuri vaikutus arkielämään.
Vanhemmat ovat ahdistuneita ja lapset väsyneitä: atooppinen ihottuma voi mullistaa koko perheen rutiinit sen asettamien rajoitusten, huolen ja hoidon sekä jatkuvan raapimisen takia. Raapiminen pahentaa oireita ja aiheuttaa yhä vaikeampia öitä.
Se on raskas päivittäinen huolenaihe vanhemmille, mutta sisarukset voivat myös kokea tulevansa laiminlyödyiksi tai jopa loukatuiksi, kun perhe ei enää osallistu toimintaan, joka  voi haitata atooppisen lapsen terveyttä, kuten ulkoliikuntaan (hikoilu ja altistuminen siitepölylle vaikeuttaa ihottumaa) ja retkiin rannalle tai uima-altaalle (kloorin ja suolan aiheuttama polttava tunne).

Perheen tasapaino riippuu lapsen itseluottamuksesta
Dermatologisen hoidon ja tuen avulla pystymme ymmärtämään tautia paremmin. Voimme oppia myös rajoittamaan sen vaikutusta esimerkiksi siten, että emme kiinnitä kaikkea huomiota siitä kärsivään lapseen veljien ja siskojen kustannuksella ja rohkaisemalla lapsia levittämään voidetta itse. Tämä tulee tehdä rauhallisessa ja luottavaisessa ilmapiirissä.

4–5 vuoden iästä lähtien lapset voivat oppia itse tutkimaan ihoaan ja ymmärtämään ihottumaansa ja tietämään, että se paranee oikealla hoidolla. Itseluottamuksen avulla lapset voivat oppia tavan parantaa omaa elämäänsä ja välttämään marginalisoitumisen tunnetta perheen sisällä ja sosiaalisessa elämässä.

Kun atooppinen ihottuma jatkuu aikuisiässä, siitä tulee sosiaalinen este.
Koska ihottuma vaikuttaa vaihtelevissa määrin fyysiseen ulkonäköön, se voi haitata suhteiden dynamiikkaa tai aiheuttaa vaivautuneisuutta atooppisen potilaan työympäristössä. Esimerkiksi yksinkertainen kädenpudistus voi saada muut tuntemaan olonsa kiusaantuneeksi tai johtaa jopa syrjintään.