Ajankohtaista

Atooppinen ihottuma: kun ärsytys muuttuu krooniseksi

Img_Atooppinen ihottuma: kun ärsytys muuttuu krooniseksi

Atooppinen ekseema, jota kutsutaan myös atooppiseksi ihottumaksi, on yleinen, krooninen tai toistuva ihosairaus. Siihen voi liittyä punoitusta, tulehdusta, kutiavia papuloita, raapimajälkiä tai jäkälöitymistä. Suomessa aikuisista noin 25–30% on jossain elämänvaiheessaan sairastanut atooppista ekseemaa ja lapsista sitä esiintyy noin 15–20 prosentilla. Taipumus atooppiseen ekseemaan on osin perinnöllistä.

Oireet

Ihottuma ja epätasainen iho

Atooppisen ekseeman tunnusmerkkejä ovat ihon kuivuus ja kutina, taiveihottuman esiintyminen sekä normaalia korkeampi kosteuden haihtuminen iholta. Atooppinen ekseema on krooninen tai jatkuvasti uusiutuva ihontulehdus, jonka yleisimpiä esiintymispaikkoja aikuisiässä ovat kasvot, kaula ja ylävartalon alue sekä taipeet.  Vauvoilla ja lapsilla ihottumaa esiintyy yleensä kasvoissa ja kaulassa. Atooppisen ekseeman ilmentymisessä vuorottelevat akuutit ja remissiovaiheet. Kun herkistyminen on tapahtunut, syntyy tulehdustila, joka ilmenee iholla kutisevana ihottumana. Kutinan seurauksena ihoa saatetaan raapia pinnaltaan rikki, jolloin infektioiden riski kasvaa.

Kontekst

Krooninen ja jatkuvasti uusiutuva ihotulehdus

Atooppinen ekseema on väestötutkimuksien perusteella osin perinnällistä. Atooppisen ekseeman taustalla on perimän, ympäristön, ihon läpäisyesteen puutteellisen toiminnan ja immunologisten reaktioiden yhdessä aikaansaama tulehdussolujen aktivaatio, josta seuraavat ihon kuivuus, kutina ja tulehdus. Osalla potilaista ekseema saattaa liittyä poikkeavuuteen orvaskeden fillaggriini -proteiinin muodostuksessa.

Hoito

Omahoitona säännöllinen ihon puhdistus ja rasvaus

Ihoa suositellaan hoidettavaksi perusvoiteilla 1-2 kertaa vuorokaudessa, sillä se vähentää atooppisen ekseeman oireita ja tarvetta käyttää vahvempia voiteita. Ihon voi pestä päivittäin, peseytymiseen suositellaan käytettäväksi suihkuöljyjä tai pesuvoiteita.

Ihonhoitotuotteilla pyritään paikkaamaan ihon häiriintynyttä lipiditasapainoa ja vahvistamaan ihon omaa luontaista suojaa kosteuden haihtumista ja vierasaineita vastaan. Kutinan lievittymisellä on huomattavaa merkitystä atoopikon elämänlaadulle ja myös ihon hyvinvoinnille, kun ihon raapiminen vähenee.

Jos perusvoide ei riitä pitämään ihoa kunnossa, perusvoiteiden lisäksi käytetään kortikosteroideja lyhytaikaisina kuureina. Vaikeammissa tapauksissa voidaan näiden lisäksi käyttää immunomodulaattoreita, systeemistä kortikosteroidi- tai antihistamiinilääkitystä. Paikallisten kortikosteroidien pitkäaikaiskäyttöön liittyvän ihon ohentumisen riskin vuoksi pyritään kortikosteroideja käyttämään vain ehdottomaan tarpeeseen, jolloin perusvoiteiden ja yleisen ihonhoidon merkitys korostuu ihon kuntoa ylläpitävänä ja atooppisen ekseeman ilmentymistä harventavana hoitona. Immunomodulaattoreita käytettäessä tulee välttää liiallista UV-säteilylle altistumista, joten aurinkosuojatuotteiden käyttö on perusteltua immunomodulaattorilääkityksen aikana.

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit
    3 pushs