#SaveYourSkin

Erittäin korkeaa suojaa sinulle ja läheisillesi. Tarkkaile, suojaudu ja oleskele turvallisesti auringossa.

LATAA 
ABCDE-METODI

Opi kaikki ihosyövästä:
omaksu hyvät tavat

Nykyään ihosyöpään sairastumisen riski on 1/100. Pitkät lomat, aurinkoisten lomakohteiden suosio, ulkoilmaharrastukset ja solarium selittävät ihosyövän lisääntymistä.

1 La Ligue Contre le Cancer, 22/05/2014

Aurinkosuojaus

Professori Giuseppe Argenziano, MD, kansainvälisen dermatoskopian yhdistyksen puheenjohtaja

Ihosyöpä: mikä se on?

Ihomuutoksia on kolmenlaisia:

  • Aktiininen keratoosi eli aurinkokeratoosi: Keratoosit ovat yleisiä, eivätkä ne ole ihosyöpiä. Ne ovat karheita hilseileviä läiskiä, joilla on taipumus uusiutua ihon pintakerroksessa. Niitä aiheuttavat pitkittynyt ja toistuva oleskelu auringossa. Ne ovat merkki siitä, että iho on menettänyt luonnollisen suojautumiskykynsä aurinkoa ja UV-säteitä vastaan. Keratoosi voi olla ihosyövän esiaste.
  • Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä: Muodostavat 90 % ihosyövistä ja aiheutuvat toistuvasta oleskelusta auringossa aikuisiällä. Nämä ihosyöpätyypit etenevät hitaasti, joten ne ovat hoidettavissa, jos ne todetaan ajoissa. Tyvi- ja okasolusyöpä sijaitsevat yleensä kasvoissa, joten myöhään toteaminen voi aiheuttaa rumia arpia. Jos epäilet näitä ihosyöpätyyppejä, suosittelemme, että käännyt ihotautilääkärin puoleen.
  • Melanooma: Pahanlaatuinen kasvain. Tämä on kaikkein vaarallisin ihosyöpätyyppi, joka voi olla hengenvaarallinen. Sitä aiheuttavat lyhyet ja intensiiviset aurinkoaltistukset; juuri sellaiset, jotka polttavat ihoa. Melanooma ilmenee ruskeina tai mustina läiskinä terveellä iholla. Se muodostuu olemassa olevaan luomeen 35 prosentissa tapauksista. Jos se löydetään ensimmäisessä kehitysvaiheessa, se voidaan parantaa täysin lääkärinhoidolla. Jos huomaat epäilyttävän ihomuutoksen, käänny välittömästi ihotautilääkärin puoleen.

Onko solariumin käyttö turvallista?

Luonnollinen ruskettuminen on ihon suojautumismekanismi UVB-säteitä vastaan. Solariumeissa sen sijaan käytetään kivuttomia ja salakavalia UVA-säteitä. Keinoruskettavat UVA-säteet vanhentavat ihoa ennenaikaisesti ja lisäävät ihosyövän riskiä.

Hyvät tavat auringossa oleskeluun

  • Vältä oleskelua auringossa siihen aikaan päivästä, kun aurinko on polttavimmillaan: 50–70 % ihosyövistä liittyy liialliseen altistukseen UVB- ja UVA-säteille.
  • Pidä lapset pois auringosta: 80 % auringon aiheuttamista ihovaurioista syntyy ennen 18 vuoden ikää. Lapsena ja ennen aikuisikää saadut auringon aiheuttamat ihovauriot johtavat ihosyövän kehittymiseen.
  • Käytä korkeaa aurinkosuojakerrointa, joka suojaa sekä UVB- että UVA-säteiltä. Muista lisätä tuotetta joka toinen tunti, ja käytä aurinkolaseja ja päähinettä.
  • Käänny ihotautilääkärin puoleen, jos huomaat uuden ihomuutoksen tai luomen ulkonäkö muuttuu. Lääkärikäyntien välissä voit tarkkailla luomiasi käyttämällä Mole Checker -sovellusta!

Luku:

90%ihosyövistä voidaan hoitaa, mikäli ne havaitaan ajoissa.**www.euromelanoma.org/intl/node/25 epidemiological fact sheet