#SaveYourSkin

Erittäin korkeaa suojaa sinulle ja läheisillesi. Tarkkaile, suojaudu ja oleskele turvallisesti auringossa.

LATAA 
ABCDE-METODI

Kuluttajien neuvominen suurta valoherkkyyttä aiheuttavien lääkkeiden riskeistä

Valoherkistyminen on ultraviolettisäteiden ja iholla olevan herkän aineen välisen vuorovaikutuksen tulos. Aine voi olla paikallisesti lisättävä tuote (hajuvesi, lääke) tai iholle verenkierron kautta kulkeutunut molekyyli (valoherkistävä lääkeaine). Kuinka sitä voi hoitaa tai ehkäistä? Lue ihotautilääkärin neuvot.

Mitkä ovat valoherkistymisen oireita?

Kuluttajat voivat saada voimakkaan reaktion, joka rajoittuu auringolle altistuneisiin ihoalueisiin.

Iho punoittaa. Se näyttää siltä, kuin se olisi palanut auringossa. Reaktio ilmestyy pian tuotteen levityksen tai lääkkeen nielemisen jälkeen. Reaktio voi näyttää myös ihottumalta, joka ulottuu auringolle altistuneiden ihoalueiden ulkopuolelle. Tällainen valoihottuma ilmestyy usein viiveellä (48 tuntia altistumisen jälkeen).

Mitä teet tällaisissa tapauksissa?

Valoherkistyminen voidaan havaita nopeasti ihon silmämääräisellä tarkastelulla.

Kysyn kuluttajien heidän ottamistaan lääkkeistä sekä kosmeettisista tai lääkinnällisistä voiteista, joita he ovat käyttäneet. Markkinoilla on paljon valoherkkyyttä aiheuttavia lääketuotteita (tietyt antibiootit, masennuslääkkeet, tulehduslääkkeet jne.). Kun epäilen syynä olevan lääke, ohjaan potilaani joskus erikoislääkärin vastaanotolle ultraviolettisäteilytestaukseen. Kuluttajalle täytyy totta kai antaa lievitystä oireisiin, keskeyttää lääkehoito mahdollisuuksien mukaan ja kieltää kuluttajaa oleskelemasta auringossa.

Mitä suosittelet valoherkistymisen ehkäisemiseen?

Kuluttajille täytyy kertoa riskeistä, joita tiettyihin, suurta valoherkkyyttä aiheuttaviin, lääkeaineisiin liittyy.

Potilaiden tulisi kysyä aiheesta rohkeasti lääkäriltään. Tiettyjen lääkehoitojen, kuten sydänlääkkeiden, käyttöä ei voi keskeyttää. Kehotan potilaitani välttämään aurinkoa ja, jos he oleskelevat ulkona, kiinnittämään huomiota aurinkosuojaukseen (vaatetus, päähine, erittäin korkea suojakerroin). Auringossa oleskellessaan heidän tulee myös välttää käyttämästä hajuvettä suoraan iholla.