Ajankohtaista

Valoihottuma: erittäin yleinen aurinkoherkkyys

Img_Valoihottuma: erittäin yleinen aurinkoherkkyys

Monimuotoinen valoihottuma on kaikkein yleisin valoihottumatyyppi, ja sen voi aiheuttaa sekä UVA- ja UVB-säteily. Monimuotoisen valoihottuman oireita ovat punoittava ja kutiseva ihottuma, näppylät ja rakkulat. Monimuotoiselta valoihottumalta voi suojautua vai aurinkosuojatuotteilla. 

Oireet

Valoihottumien tunnusmerkit

Valoihottumien yleisimpiä oireita ovat näppylät, rakkulat ja ihottumat, joiden aiheuttajina voivat olla UVA- tai UVB-säteily. Monimuotoinen valoihottuma on yleisin valoihottumatyyppi. Sitä arvioidaan esiintyvän noin 20% pohjoismaisesta aikuisväestöstä, mikäli myös lievempi oireilu huomiodaan.

Monimuotoisen valoihottuman oireita ovat punottava ihottuma, näppylät ja rakkulat sekä voimakas kutina.  Jossain tapauksissa kutina voi ollla ainoa oire ilman näkyvää ihottumaa.

Alkuperä

Valoihottumat ovat etiologialtaan epäselviä

Ei tiedetä tarkalleen, mitä valoihottumaihossa tapahtuu. Ihottumaa on vaihtelevasti auringolle altistuneilla alueilla ja joskus myös vaatteen peittämillä alueilla.  Oireita aiheuttava aallonpituusalue on yksilöllinen. Oireita aiheuttavat yleensä sekä UVA että UVB-säteet.

Hoito

Parasta olisi välttää auringolle altistumista kokonaan tai käyttää erittäin peittäviä vaatteita auringossa ollessaan

Jos altistuu auringolle:

  • Vältä keskipäivän voimakasta aurinkoa
  • Älä säästele auringonsuojan käytössä
  • Lisää aurinkovoidetta joka toinen tunti
  • Auringossa tulisi olla ainoastaan 20-30 min/päivä

    Lue myös

    Katso kaikki artikkelit